За блата: 2 яйца,100 г захар, 50 г брашно; За парфето: 600 г заквасена сметана, 250 мл сладкарска сметана (разбита с малко пудра захар), 3-4 с. л. кисело мляко(беше ми останало, но може и без него), 1 желатин (предварително накиснат в малко вода и после разтворен на водна баня), плодове (ягоди, малини, къпини). За желирания слой: 1желатин, 300 мл от сока на един компот от малини, около 200 г нарязани ягоди, сладкарска червена боя
За блата използвах 2 яйца, които разбих със 100 г захар и към тях добавих 50 г брашно. Изпекох във форма 24-26 см. Оставих да се охлади и малко го сиропирах с компот от праскови. За парфето използвах 600 г заквасена сметана, 250 мл сладкарска сметана (разбита с малко пудра захар), 3-4 с.л кисело мляко (беше ми останало, но може и без него), 1желатин (предварително накиснат в малко вода и после разтворен на водна баня), плодове (ягоди, малини, къпини).
За желирания слой: 1желатин, 300 мл сока на един компот от малини, около 200 г нарязани ягоди, подсилих малко цвета със сладкарска червена боя. Върху сиропираният блат поръсих малко от плодовете, след това изсипах една част от парфето (разбих заквасената сметана, към нея добавих сладкарската сметана, киселото мляко и накрая желатина и разбърках хубаво), пак поръсих с плодове, пак парфе, плодове и накрая завърших с парфе. Загладих добре и оставих за една нощ в хладилника. На следващия ден покрих парфето с нарязаните ягоди, а отгоре изсипах сока, разбъркан с желатина (предварително накиснат в малко вода и после разтворен на водна баня) и малко червена боя. Върнах обратно в хладилника за още няколко часа. Освободих стените на формата,преместих тортата в чиния,отгоре декорирах с още плодове и сметана.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност