Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Спагети със сирене и кюфтета по гръцка рецепта

Южната ни съседка предлага интересен прочит на италианската класика

5’ Подготовка
15’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 с.л. прясно мляко
  • 1 филия хляб без кората, начупена
  • 700 г свинска кайма
  • 1 ч.л. копър, наситнен
  • 1 ч.л. лют червен пипер
  • 4 скилидки чесън, пресовани
  • Сол
  • Черен пипер
  • 200 г краве сирене
  • 2 с.л. зехтин
  • 800 г домати от консерва
  • 1 ч.л. захар
  • 2 ч.л. оцет
  • 500 г спагети
  • 3 глави пресен лук, нарязани на ситно
  • 1 люта чушка, почистена от семките и нарязана на ситно
  • Пармезан, настърган
  • 1/2 връзка босилек

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа добавете млякото и хляба и ги оставете настрана за 5 мин., докато хлябът попие цялото мляко.
  2. Добавете каймата, копъра, лютия червен пипер, половината чесън, малко сол и черен пипер.
  3. Объркайте сместа с ръце, докато всички съставки се смесят напълно.
  4. Оформете 20 броя (приблизително) кръгли кюфтета. В средата на всяко кюфте добавете кубче сирене и омесете отново, за да го покрие каймата.
  5. Загрейте 1 с.л. зехтин в голям тиган с незалепващо покритие на среден огън.
  6. Добавете кюфтетата и ги пържете за 4-5 мин., като ги обръщате от време на време докато се изпържат хубаво и станат златисти от всички страни.
  7. Добавете останалия зехтин и чесъна, нарязаните домати, захарта и оцета. Гответе около 2 мин., или докато сосът се сгъсти.
  8. Междувременно поставете тенджера с 4 литра вода на силен огън и я оставете да заври.
  9. Добавете 1 с.л. сол и изсипете спагетите. Гответе според указанията на опаковката, като бъркате непрекъснато.
  10. Когато са готови, отцедете ги от водата и ги върнете в тенджерата като добавите и соса от тигана. Поръсете с пресния лук и лютата чушка. Разбъркайте добре.
  11. Прехвърлете спагетите в чиния за сервиране и подредете кюфтенцата отгоре, за да изглежда ястието по-красиво.
  12. Сервирайте с настърган пармезан и натрошено сирене, босилек или други пресни подправки.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън сол черен пипер червен пипер пресен лук домати копър кайма чили оцет бяла захар люти чушки прясно мляко хляб спагети краве сирене босилек пармезан