200 мл топло прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
1 суп. л. захар
2 яйца
2 суп. л. кис. мляко
2 суп. л. олио
1 ч. л. сол
брашно - колкото поеме за средно твърдо еластично тесто.
60 г разтопено масло
натрошено сирене
1 жълтък
2 с.л. пр. мляко
1 ч. л. олио.
Тестото се приготвя по обичайния начин, като първо се разтваря маята в млякото, заедно със захарта и няколко лъжици брашно. След като шупне се замесва тесто заедно с останалите продукти. Оставя се да удвои обема си, след което от цялото тесто се разточва кора която се намазва обилно с разтопеното масло.
Половината част от кората се нарязва на ленти, на неразрязаната част се натрошава сирене. Навива се на руло като се започва откъм сирената част. Навитото руло се завива като охлюв и се пренася в тавичка, която е с диаметър 26 см, застлана с хартия за печене. Оставя се да втаса около 30-40 мин. след което се намазва с разбития жълтък, мляко и олио. Посипва се със сусам и маково семе. Пече се 35-40 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.