Необходими продукти:
- 600 г свински гърди
- 1 средно голяма зелка
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2 скилидка чесън, наситнени
- 260 г едросмляна лютеница
- 2 бр. дафинови листа
- 2 с.л. червен пипер
- 120 мл олио
- Лют пипер на люспи (по желание)
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Почистете зелето от кочана и външните листа. Нарежете го на ленти, сложете го в тава, намачкайте го със сол и го оставете настрани.
- Нарежете месото на едри парчета.
- В тиган в половината от олиото запържете едната скилидка чесън. Когато придобие златистокафяв цвят, извадете я с помощта на решетъчна лъжица и я изхвърлете. Целта на чесъна е да овкуси олиото.
- В същата мазнина добавете свинското и го запържете до златисто, след което махнете тигана от котлона и го оставете настрани.
- В друг тиган сипете другата половина от олиото. В нея запържете лука и втората скилидка чесън. Добавете лютеницата, разбъркайте и след това подправете с червения и черния пипер, както и с дафиновия лист. Всичко се пържи около минута, след което се изсипва в тавата при зелето. Към всичко прибавете месото заедно с мазнината.
- Объркайте зелето и свинското с ръце, за да се смесят добре всички съставки, сипете 200 мл вода и покрийте тавата с алуминиево фолио.
- Сложете зелето в предварително загрята фурна на 150 грдуса за 1 час и половина. Когато времето изтече, махнете фолиото, разбъркайте и го върнете в печката непокрито за 30 мин. на 180 градуса.
- Накрая, по желание, поръсете с лютия пипер и с малко пресен копър.