Необходими продукти:
- 2 малки картофа, около 300 г, нарязани на кубчета от 1 см
- кубче масло
- 2 малки стръка праз лук, нарязани на ситно
- Листата от 3 стръка мащерка, наситнени
- 1 с.л. дижонска горчица
- 2 с.л сметана
- брашно за поръсване
- 500 г тесто
- 140g зрял чедър
- 2 яйца, разбити
Начин на приготвяне:
- Сварете картофите във вряща подсолена вода за 5-8 минути, докато омекнат, но все още запазят формата си.
- Междувременно разтопете маслото в голяма тенджера. Добавете праза и мащерката и ги запържете за 10-12 минути. Трябва да омекнат.
- Отцедете картофите и ги добавете към праза заедно с горчицата и овкусете със сол и черен пипер. Сложете сметаната и оставете сместа малко да се охлади.
- Загрейте фурната до 180 градуса. Върху набрашнена повърхност разточете тестото с дебелината на монета от 1 лв. Използвайте купа или чаша като шаблон, за да изрежете кръгове с размер 6 x 15 см.
- Сложете чедъра при сместа от праз и я разпределете върху центъра на всеки тестен кръг. Намажете краищата с малко яйце, след това ги съберете и притиснете с пръсти, за да се запечатат.
- Поставете питките върху тава, покрита с хартия за печене, намажете ги с останалото яйце и печете 40-45 минути до златисто кафяво.
- Сервирайте топли или охладени на стайна температура.