Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Мини питки с пълнеж от праз, чедър и картофи

Идеални за подкрепяне през деня

30’ Подготовка
55’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 2 малки картофа, около 300 г, нарязани на кубчета от 1 см
  • кубче масло
  • 2 малки стръка праз лук, нарязани на ситно
  • Листата от 3 стръка мащерка, наситнени
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • 2 с.л сметана
  • брашно за поръсване
  • 500 г тесто
  • 140g зрял чедър
  • 2 яйца, разбити

Начин на приготвяне:

  1. Сварете картофите във вряща подсолена вода за 5-8 минути, докато омекнат, но все още запазят формата си.
  2. Междувременно разтопете маслото в голяма тенджера. Добавете праза и мащерката и ги запържете за 10-12 минути. Трябва да омекнат.
  3. Отцедете картофите и ги добавете към праза заедно с горчицата и овкусете със сол и черен пипер. Сложете сметаната и оставете сместа малко да се охлади.
  4. Загрейте фурната до 180 градуса. Върху набрашнена повърхност разточете тестото с дебелината на монета от 1 лв. Използвайте купа или чаша като шаблон, за да изрежете кръгове с размер 6 x 15 см.
  5. Сложете чедъра при сместа от праз и я разпределете върху центъра на всеки тестен кръг. Намажете краищата с малко яйце, след това ги съберете и притиснете с пръсти, за да се запечатат.
  6. Поставете питките върху тава, покрита с хартия за печене, намажете ги с останалото яйце и печете 40-45 минути до златисто кафяво.
  7. Сервирайте топли или охладени на стайна температура.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло горчица праз прясна мащерка картофи яйца готварска сметана чедър брашно тесто

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче