Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Мезе за ракия: Солена супа без грам сол

Идеалният баланс на вкусове и аромати за всякакви поводи

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
10’ Подготовка
50’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Понякога сутрините в почивните дни не са радостни поради веселието от предходните вечери. Тук на помощ идват супи като тази, която ще ви предложим в настоящия материал.

Но, дори и случаят да не е такъв, тя си остава подходяща за всеки друг ден, а е и идеалното мезе за ракия. Само гледайте положението да не стане като от онзи виц: "Казаха ми, че ако пия една ракия на закуска, махмурлукът ще ми мине. Пия вече шеста и не мога да разбера защо не ми минава..."

Интересното е, че ако го приготвите, както е описано по-долу, ястието става перфектно на сол, а всъщност в него не се слага и щипка от нея. Това се дължи на използваните в рецептата маслини, кисело зеле, армеена чорба и кисели краставички.

Деликатната застройка се комбинира много добре с почти неусетното, но незаменимо присъствие на анасона, а киселото зеле - със сиренето грюер, с което споделят сходен привкус. Месото от каймата пък идеално балансира соленокиселия вкус на останалите продукти. Ето и как се прави супата.

Да придадем опушен вкус:

В силно загрят тиган се поставят резените от корен целина и морковите. Обръщат се, за да се овъглят и от двете страни. Накрая за няколко секунди се слага и дафиновият лист, защото той прегаря много бързо.

Снимка: Юлиян Илиев

Кипват се 200 мл вода в тенджерата, в която ще се готви супата. В нея се слагат прегорените зеленчуци, огънят се намаля, съдът се покрива с капак и се оставя за 15 мин. да покъкри.

Относно супата:

Нарязват се останалите моркови на кубчета, главата лук на едро, а скилидките чесън се наситняват. Всичко това се запържва за 3 мин. в тигана с 2 с.л. зехтин, малко мащерка и млян черен пипер.

После се добавя каймата, пържи се за 3 мин., разбърква се и се изсипват наситнените кисели краставички и маслини.

Снимка: Юлиян Илиев

Слага се доматеното пюре и сместа се разбърква. Ръси се червен пипер и се сипват доматите от консерва. Всичко се разбърква отново и се налива телешкия бульон и се сипва кафявата захар. Огънят се намаля до средно и нещата се оставят да къкрят, докато по-голямата част от течността се изпари.

Снимка: Юлиян Илиев

Снимка: Юлиян Илиев

От тенджерата се изваждат прегорените целина, дафинови листа и моркови и тя се слага на среден котлон, за да заври. Добавят се 3 зрънца анасон.

Снимка: Юлиян Илиев

Слага се киселото зеле с пушения червен пипер, много черен пипер и суха целина. Налива се армеевата чорба и съдът се покрива с капака. Оставя се така да къкри за поне 30 мин., или докато зелето поомекне.

Снимка: Юлиян Илиев

И на финала - застройката:

В тиган на слаб огън се слага бучка краве масло, за да се разтопи бавно.

Снимка: Юлиян Илиев

В купа се забърква сос от киселото мляко, жълтъкът и лимоновият сок. Разбърква се и се слага в тигана, като се бърка непрекъснато, докато сместа не започне да образува балончета.

Излива се един черпак течност от тенджерата и се разбърква с дървена лъжица.

Застройката от тигана се излива на тънка струйка в супата.

Снимка: Юлиян Илиев

Нека хапнем табиетлийската:

Ястието се оставя малко да почине и се сервира в купички. На всяка порция се настъргва около шепа от сиренето грюер.

Поднася се с пресен хляб и чашка ракия. Консумирайте с мярка и удоволствие!

Снимка: Юлиян Илиев

А ето и какво ще ви е трябва, за да си приготвите тази гозба у дома.

Необходими продукти:

  • Корен от целина
  • 2 моркова
  • 4 дафинови листа
  • 1 глава кромид лук
  • 4 скилидки чесън
  • 2 ч.л. кафява захар
  • Зехтин
  • Мащерка
  • 3 зърна анасон
  • Черен пипер
  • Червен пипер
  • 200 г кайма смес
  • 5 кисели краставички, на ситно
  • 5 зелени маслини без костилка, на ситно
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 200 г домати от консерва
  • 1 кубче телешки бульон, разтворено в 1 ч.ч. вряла вода
  • 200 г кисело зеле, наситнено
  • 300 мл армеена чорба
  • Целина
  • Мащерка
  • 80 г краве масло
  • 3 с.л. кисело мляко
  • 1 жълтък
  • Сокът от 1 лимон
  • Сирене грюер, настъргано
  • Прясно изпечен хляб
  • Чаша ракия, за сервиране към всяка порция

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън черен пипер червен пипер кисело зеле мащерка дафинов лист домати моркови целина кайма телешки бульон яйца кафява захар кисело мляко хляб кисели краставички лимонов сок доматено пюре маслини грюер анасон ракия кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче