Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лесни и пухкави питки

Няма нищо по-хубаво от домашния хляб

30’ Подготовка
30’ Време за готвене
8 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 бяло брашно
  • 7 г суха мая
  • 1 ч.л. захар
  • 2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. олио

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете брашното, маята, захарта, солта и олиото в купа. Налейте 325 мл топла вода и разбъркайте с шпатула, докато стане лепкаво тесто. Покрийте и оставете така за 10 мин.
  2. Намазнете плота и доомесете тестото за 10 мин. Трябва да стане стегнато и еластично. Оформете го на топка и го оставете да втаса за час.
  3. Сложете тестото върху леко набрашнена повърхност и го разточете на дълъг фитил. Разделете го на две, след това всяка част на още четири.
  4. От всяко парче оформете стегната топка и я сложете в предварително намазнена и набрашнена тава. Внимавайте да има разстояние между тях, тъй като ще втасат още веднъж.
  5. Покрийте тавата с влажна кърпа и оставете на топло за 40 мин.
  6. През това време загрейте фурната на 230 градуса. Преди да ги сложите във фурната, поръсете всяка питка с малко брашно. Печете за 25-30 мин.

Дайте оценка:

Тагове: олио бяла захар бяло брашно суха мая вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче