Необходими продукти:
- 500 бяло брашно
- 7 г суха мая
- 1 ч.л. захар
- 2 ч.л. сол
- 1 ч.л. олио
Начин на приготвяне:
- Изсипете брашното, маята, захарта, солта и олиото в купа. Налейте 325 мл топла вода и разбъркайте с шпатула, докато стане лепкаво тесто. Покрийте и оставете така за 10 мин.
- Намазнете плота и доомесете тестото за 10 мин. Трябва да стане стегнато и еластично. Оформете го на топка и го оставете да втаса за час.
- Сложете тестото върху леко набрашнена повърхност и го разточете на дълъг фитил. Разделете го на две, след това всяка част на още четири.
- От всяко парче оформете стегната топка и я сложете в предварително намазнена и набрашнена тава. Внимавайте да има разстояние между тях, тъй като ще втасат още веднъж.
- Покрийте тавата с влажна кърпа и оставете на топло за 40 мин.
- През това време загрейте фурната на 230 градуса. Преди да ги сложите във фурната, поръсете всяка питка с малко брашно. Печете за 25-30 мин.
ИЗБРАНО