Необходими продукти:
- 150 г див чесън
- 350 г пълномаслено прясно мляко
- 45 г зехтин или масло, плюс допълнително за намазване
- 65 г обикновено брашно
- 35 г кашкавал, настърган
- 80 г шунка, нарязана
- 1 яйце
- 75 г галета
- Олио за пържене
Начин на приготвяне:
- Измийте добре листата на дивия чесън в гевгир, след което ги залейте с вряща вода, за да се попарят. Веднага изплакнете под студена течаща вода, след това изстискайте излишната вода и ги нарежете на ситно.
- Загрейте млякото в тенджера на слаб огън, докато от него започне да излиза пара.
- В друг тиган загрейте олиото/маслото и след като се затопли/разтопи, разбъркайте брашното за няколко минути, докато започне да покафенява леко. Постепенно добавете топлото мляко, малко по малко, докато получите гъст, копринено гладък сос. Овкусете със сол и черен пипер.
- Добавете кашкавала, шунката и дивия чесън в тигана и разбъркайте, за да се смесят. Изсипете сместа в леко намаслена тава, разпределете я равномерно, след това покрийте и охладете за поне 1 час.
- Намаслете леко ръцете си и оформете от сместа 18-20 еднакви по големина топки. Подредете ги в тава за печене или в по-малък съд, сложете ги в камерата и замразете за 30 минути, за да стегнат.
- Разбийте яйцето в плитък съд с малко сол и черен пипер.
- Сложете галетата в друга чиния.
- Потопете всяка от крокетите в яйцето, след това в галетата. Така, суровите крокети могат да бъдат замразени до три месеца.
- Изсипете олиото за пържене в голям, дълбок тиган, като се уверите, че е пълен не повече от една трета. Загрейте мазнината до 170 градуса, или докато парченце хляб покафенее леко за 30 секунди.
- Изпържете крокетите на порции за 2-3 минути до златисто.
- Извадете ги върху лист кухненска хартия с помощта на решетъчна лъжица и оставете да се отцедят.
- Сервирайте топли с прясна салата.