Необходими продукти:
- 4 картофа
- 1 голям стрък праз (само бялата част)
- 150 г пушена наденица
- 1 голяма глава лук
- 2 с.л. зехтин или масло
- 1 литър зеленчуков или пилешки бульон
- 200 мл сметана за готвене
- Сол и черен пипер на вкус
- Малко пресен магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
- Започнете като обелите и нарежете картофите на кубчета.
- Нарежете праза на тънки кръгчета, а лука - на ситно.
- В голяма тенджера загрейте зехтина или маслото и добавете лука и праза. Гответе ги на среден огън, като разбърквате, докато омекнат и станат прозрачни, около 5-7 минути.
- След това добавете картофите и гответе още 2-3 минути. Изсипете бульона и оставете да заври. Намалете температурата и нека да къкри за около 20-25 минути, или докато картофите омекнат.
- През това време нарежете пушената наденица на малки парчета и я добавете в тенджерата, като я готвите заедно с останалите съставки за 5-7 минути, за да освободи аромата си.
- Когато всички съставки са готови, използвайте пасатор, за да пюрирате супата до кремообразна консистенция.
- Добавете сметаната и разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
- Сервирайте супата гореща, гарнирана с малко пресен магданоз.
ИЗБРАНО