Необходими продукти:
- 2 с.л. масло или свинска мас
- 1.4 кг пилешко месо, без да се отстраняват кокалите и кожата
- 2 средно големи глави лук, нарязани на много ситно
- 2 скилидки чесън, наситнени
- 2 домата, изчистени от семките и нарязани на много ситно
- 1 чушка, нарязана
- 3-4 с.л. червен пипер
- 2 ч.ч. пилешки бульон
- 1 и ½ ч.л. морска сол
- ½ ч.л. черен пипер
- 3 с.л. брашно
- ¾ ч.ч. заквасена сметана
- ¼ ч.ч. сметана за готвене
Начин на приготвяне:
- Загрейте мазнината, която сте избрали, в тенджера с дебело дъно. Запържете в нея пилето то всички страни. Прехвърлете го в чиния.
- В същата мазнина прибавете лука и го запържете до златистокафяво. Добавете чесъна и доматите, подправете с черен пипер и гответе още 2-3 минути.
- Махнете тенджерата от котлона и сложете червения пипер. Не бива да прегаря, защото ще стане горчив.
- Върнете пилето в тенджерата и го поставете на огъня отново. Сипете пилешкия бульон, който трябва да покрие месото. Оставете го да заври.
- Сложете капак, намалете котлона до средно слаба степен и оставете да къкри за 40 минути. Когато времето изтече, извадете пилето и го прехвърлете в чиния.
- В купичка смесете брашното с двата вида сметана, докато се образува гладка паста.
- Сипете застройката в соса като бъркате непрекъснато, за да се не образуват бучки. Оставете го да поври за няколко минути. Трябва сосът да се сгъсти.
- Върнете пилето в него и така нека ястието къкри още 2-3 минути.
- Сервирайте пилешкия паприкаш топъл и в компанията на пресен хляб.