Продукти за блатовете с диаметър 25 см:
1 яйце
150 г кристална захар
200 мл прясно мляко
2 с.л. течен мед
2 ч.л. сода
50 г стопено, охладено масло
400 г брашно
продукти за крема:
1 л цедено кисело мляко (две кутии кисело мляко)
1/2 ч.ч. кристална захар
кората от един лимон
2 с.л. лимонов сок
70 мл сладкарска сметана
2 ванилии
1 буркан сладко от боровинки
200 г орехи
Разбийте яйцето и захарта, след това бавно добавете прясното мляко, меда, содата и стопеното, охладено масло. Прехвърлете сместа в тенджера и варете на бавен огън, като непрекъснато разбърквате около 25-30 минути, докато добие карамелен цвят. Отдръпнете от котлона и още топла изсипете в нея брашното. Разбъркайте с лъжица, докато получите тесто и го прехвърлете върху леко набрашнен плот.
Омесете леко, докато стане на топка. Разделете полученото тесто на 8 топки. Отделете 3 от тях настрана. Останалите 5 ще използваме, за да направим блатове за тортата. Средно една топка да тежи около 110 г. Ако са по-малки, добавете малко тесто от резервните три топки.
Разточете всяка една топка на кръг с диаметър 27-28 см. Трябва да бъде тънък, почти прозрачен. Тестото е много еластично и гъвкаво, заради меда. Вземете кръга в ръце и леко изтегляйте тестото настрани, както се изтегля тесто за пица. Сложете отново на плота и до разточете до желания диаметър. Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене и печете 3-4 минути на 170 градуса. Докато се пече първият блат, оформете втория и така, докато изпечете всичките 5 блата. Оставете ги да се охладят добре, след което сложете върху един блат ринга, фиксиран на 25 см, натиснете леко и изрежете точен кръг. Помогнете си с нож, ако е необходимо. По същия начин изрежете и останалите блатове, така че да получите идеално равни блатове за кръгла торта.
За да приготвите крема разбийте цеденото кисело мляко със захарта. Добавете лимоновата кора и сок. Разбийте сладкарската сметана в отделна купа на пяна и внимателно я разбъркайте в крема с помощта на шпатула. Добавете ванилия. Внимателно прегледайте орехите да нямат черупки. Подредете ги в тава и ги запечете за 5 минути на 200 градуса, като разбърквате с лъжица. Това ще подсили аромата им. Охладете ги и ги смелете в блендер.
Сглобяване на тортата: Сложете първия блат върху подложка за торта или поднос. Стегнете го с ринга. Намажете с тънък пласт от крема. Поръсете с малко от печените, смлени орехи, след това покапете тук-там от сладкото с боровинки и леко го размажете. Не слагайте прекалено много. Покрийте с втория блат. Отново намажете с крем, поръсете с орехи и покапете сладко. По същия начин и в тази хронология довършете останалите редове от тортата. Завършете само с крем. Запазете малко за измазване отстрани.
Приберете тортата за 2 часа да стегне в хладилник, след това внимателно прекарайте нож, по ръба на ринга и го отстранете. Намажете тортата с лек пласт крем отстрани. Поръсете обилно с орехи отгоре и по борда. Леко притиснете с ръце, за да полепнат. Приберете отново в хладилник за няколко часа, а най-добре за едно денонощие.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност