Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 400 г кисело мляко
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 150 г кисело зеле, наситнено
- 1/2 морков, настърган
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 дафинов лист
- 2 зърна бахар
- Оцет
- Сол и черен пипер на вкус
- Олио
Начин на приготвяне:
- Киселото зеле се нарязва на ситно, слага се в тенджерка и му се сипва малко студена вода, почти колкото да го покрие. Добавят се дафиновият лист, бахарът, малко сол и черен пипер на око. Изсипва се настъргания морков.
- Съдът се слага на котлон на умерен огън, изчаква се водата да заври и се оставя да къкри за 20-25 мин.
- През това време се замесва тестото, като първо се разбърква содата бикарбонат с 1 ч.л. ябълков оцет.
- След няколко минути се добавя солта, съставките се разбъркват отново и се прибавят в една купа към брашното и киселото мляко.
- От всички тези продукти се омесва тесто и се оставя настрана.
- Зеленчуците от тенджерата се отцеждат от течността и се запържват с чесъна в нагорещен тиган с 1-2 с.л. олио на дъното. След 5 мин. се махат от огъня.
- От тестото се правят кръгчета с еднакъв размер.
- По средата се слагат 2-3 ч.л. от зелевата плънка и бухтичките се прегъват на две, а краищата им се прилепват с помощта на лъжица. Набрашняват се.
- Загряват се 400 мл. олио на умерено висока температура и готовите бухти се изпържват по няколко минути на страна, след което се отцеждат върху кухненска хартия.