Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бухтички с кисело зеле

Наслада за малки и големи

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
45’ Време за готвене
8 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 400 г кисело мляко
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 150 г кисело зеле, наситнено
  • 1/2 морков, настърган
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 1 дафинов лист
  • 2 зърна бахар
  • Оцет
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Олио

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Начин на приготвяне:

  1. Киселото зеле се нарязва на ситно, слага се в тенджерка и му се сипва малко студена вода, почти колкото да го покрие. Добавят се дафиновият лист, бахарът, малко сол и черен пипер на око. Изсипва се настъргания морков.
  2. Съдът се слага на котлон на умерен огън, изчаква се водата да заври и се оставя да къкри за 20-25 мин.
  3. През това време се замесва тестото, като първо се разбърква содата бикарбонат с 1 ч.л. ябълков оцет.
  4. След няколко минути се добавя солта, съставките се разбъркват отново и се прибавят в една купа към брашното и киселото мляко.
  5. От всички тези продукти се омесва тесто и се оставя настрана.
  6. Зеленчуците от тенджерата се отцеждат от течността и се запържват с чесъна в нагорещен тиган с 1-2 с.л. олио на дъното. След 5 мин. се махат от огъня.
  7. От тестото се правят кръгчета с еднакъв размер.
  8. По средата се слагат 2-3 ч.л. от зелевата плънка и бухтичките се прегъват на две, а краищата им се прилепват с помощта на лъжица. Набрашняват се.
  9. Загряват се 400 мл. олио на умерено висока температура и готовите бухти се изпържват по няколко минути на страна, след което се отцеждат върху кухненска хартия.

Дайте оценка:

Тагове: чесън черен пипер кисело зеле дафинов лист олио моркови ябълков оцет бяло брашно сода кисело мляко бахар

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче