6 яйца,
300 гр. захар,
250 гр. разтопена мас,
260 мл. топло прясно мляко,
50 мл. ром (може да ползвате есенциа с аромат на ром)
1 кубче жива мая (41 гр.),
кора от един лимон (може да ползвате есенция с аромат на лимон ),
1 кг. брашно
За плънката:
2 кутии локум,
около 200 гр. стафиди
За намазване:
1 жълтък,
захар кристална за ръсене,
филирани бадеми,
около 150 гр. леко запечени бадеми
Разтворете маята в 100 мл. топла вода със 1 чаена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно, оставете да шупне. Стоплете млякото и разбийте захарта в него. Добавете яйцата, маста, настъргания лимон, алкохола и маята. Изсипете брашното и разбъркайте всичко добре с лъжица или с бъркалките за тесто на миксера. Получава се рядко тесто, но не добавяйте повече брашно нито грам. Защото ще опечете не козунак, а просто един сладък хляб. Оставете тестото поне за час-два на топло да втаса, трябва да удвои обема си. С мазни ръце късайте от тестото и оформете правоъгълници,наръсете със стафиди, ситно нарязани парченца локум, завийте на руло и увийте на фитили. После ги сплетете по два или три - зависи от съда, в който ще печете. Поставете готовия козунак в намаслена тавичка. Изчакайте да втаса и намажете с разбит жълтък. Отгоре декорирайте с бадеми и задължително поръсете със захар. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, като първо отдолу на долен реотан около 15 минути, а после и на двата. От тази смес излизат общо 3 козунака 2 правоъгълни и 1 доста голям кръгъл.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност