Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бананов кекс с шоколад

Когато навън е студено и ви се похапва нещо сладко

20’ Подготовка
70’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 100 мл слънчогледово олио
  • 175 г захар
  • 175 г самонабухващо брашно
  • 4 с.л. какао
  • ½ ч.л. сода
  • 100 г шоколадови капки
  • 175 г узрели банани
  • 3 средно големи яйца
  • 50 лм прясно мляко

За глазурата:

  • 100 г млечен шоколад
  • 100 мл заквасена сметана
  • Бананов чипс

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 160 градуса.
  2. Намазнете и покрийте с хартия за печене продълговата тавичка за кекс.
  3. Смесете захарта, брашното, содата, какаото и шоколадовите капки в голяма купа.
  4. Намачкайте банана в друга купа и сипете вътре едно цяло яйце и двата жълтъка от останалите. След тях сипете млякото и олиото.
  5. Разбийте белтъците на сняг.
  6. Прибавете мокрите към сухите съставки, след това половината от белтъците, разбъркайте внимателно. Накрая сипете и останалите белтъци и разбъркайте финално.
  7. Изсипете сместа в тавичката. Печете за час и 10-15 минути.
  8. За да направите глазурата, разтопете шоколада на водна баня и прибавете към него заквасената сметана. Разбъркайте добре и приберете в хладилника, докато не дойде време да я нанесете върху кекса.
  9. Когато се охлади, извадете кекса от формата, грубо разнесете глазурата и поръсете с банановия чипс.

Дайте оценка:

Тагове: олио банани яйца бяла захар какао бяло брашно прясно мляко заквасена сметана сода млечен шоколад

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче