Необходими продукти:
- 100 мл слънчогледово олио
- 175 г захар
- 175 г самонабухващо брашно
- 4 с.л. какао
- ½ ч.л. сода
- 100 г шоколадови капки
- 175 г узрели банани
- 3 средно големи яйца
- 50 лм прясно мляко
За глазурата:
- 100 г млечен шоколад
- 100 мл заквасена сметана
- Бананов чипс
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 160 градуса.
- Намазнете и покрийте с хартия за печене продълговата тавичка за кекс.
- Смесете захарта, брашното, содата, какаото и шоколадовите капки в голяма купа.
- Намачкайте банана в друга купа и сипете вътре едно цяло яйце и двата жълтъка от останалите. След тях сипете млякото и олиото.
- Разбийте белтъците на сняг.
- Прибавете мокрите към сухите съставки, след това половината от белтъците, разбъркайте внимателно. Накрая сипете и останалите белтъци и разбъркайте финално.
- Изсипете сместа в тавичката. Печете за час и 10-15 минути.
- За да направите глазурата, разтопете шоколада на водна баня и прибавете към него заквасената сметана. Разбъркайте добре и приберете в хладилника, докато не дойде време да я нанесете върху кекса.
- Когато се охлади, извадете кекса от формата, грубо разнесете глазурата и поръсете с банановия чипс.
ИЗБРАНО