200 г брашно
200 г кафява захар
120 г сурови филирани бадеми
150 г краве масло + малко за намазване на формата
4 яйца (със стайна температура)
1 ч.л. бакпулвер
10 г ванилова захар
за крема:
400 г заквасена сметана
370 г крема сирене
200 г пудра захар
пресен джинджифил, колкото палец
Разбивате захарта с мекото масло на пухкав крем. Биете с миксера 1-2 минути на ниски обороти. Прибавяте едно след друго яйцата, без да спирате разбиването. Сипвате ваниловата захар. Постепенно добавяте пресятото предварително брашно с бакпулвера. Поставяте бадемите в блендер и мелите на фин прах. Прибавяте ги към останалите продукти и разбърквате добре със силиконова щпатула.
Изсипвате сместа във форма с ринг с диаметър 24 см, на дъното на която има хартия за печене, а стените сте намаслили. Печете в загрята фурна на 180 градуса до готовност. Проверявате с дървена клечка. Извадете и охладете на решетка.
Пригответе крема като разбиете крема сиренето, пудрата захар и заквасената сметана до хомогенна смес, но не прекалявайте. Обелете и настържете джинджифила. Добавете към крема и разбъркайте. Оставете в хладилник да се охлади.
Разрежете блата на две хоризонтално. Поставете долната част на тортена поставка и намажете с половината крем. Отгоре сложете и другата част на блата. Намажете с останалия крем. Може да поръсите с още малко настърган джинджифил.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.