Необходими продукти:
- Масло за намазване
- 2 с.л. кафява захар
- 500 г сливи
За кейка:
- 175 г масло
- 175 г захар мусковадо
- 140 г мед
- 2 яйца, разбити
- 200 мл прясно мляко
- 300 г самонабухващо брашно
- ½ ч.л. сода бикарбонат
- 1 с.л. джинджифил на прах
- 1 ч.л. микс от подправки за сладкиши. Вижте как да си го приготвите лесно и бързо в текста:
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Намаслете и покрийте с хартия за печене основата на 23-сантиметрова форма за торта. Хартията също намажете с масло и поръсете с кафявата захар.
- Разполовете сливите и ги почистете от костилките. Половинките подредете на дъното на тавата на един ред с около сантиметър разстояние една от друга.
- За да приготвите основата на сладкиша, разтопете маслото, захарта мусковадо и меда в голям съд на слаб огън. Бъркайте до получаването на хомогенна смес. Охладете за 10 мин., след което разбъркайте в нея яйцата и млякото.
- Пресейте брашното, содата и микса от подправки. Изсипете ги към течните съставки и бъркайте, докато се получи гладка смес.
- Изсипете тестот за кейка във формата за торта и печете 45-55 мин.
- Когато е готов, извадето сладкиша от фурната, охладете го за 10 мин., след което го обърнете върху решетка, за да изстине напълно.
- Сервирайте с чаша ароматно кафе.
Съвет: Съхранявайте кейка в хладилника, покрит с алуминиево фолио до 5 дни.