Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ароматен кейк със сливи

Не се чудете как да използвате тези есенни плодове. Направете нещо, с което да подсладите живота си

25’ Подготовка
60’ Време за готвене
16 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • Масло за намазване
  • 2 с.л. кафява захар
  • 500 г сливи

За кейка:

  • 175 г масло
  • 175 г захар мусковадо
  • 140 г мед
  • 2 яйца, разбити
  • 200 мл прясно мляко
  • 300 г самонабухващо брашно
  • ½ ч.л. сода бикарбонат
  • 1 с.л. джинджифил на прах
  • 1 ч.л. микс от подправки за сладкиши. Вижте как да си го приготвите лесно и бързо в текста:

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса.
  2. Намаслете и покрийте с хартия за печене основата на 23-сантиметрова форма за торта. Хартията също намажете с масло и поръсете с кафявата захар.
  3. Разполовете сливите и ги почистете от костилките. Половинките подредете на дъното на тавата на един ред с около сантиметър разстояние една от друга.
  4. За да приготвите основата на сладкиша, разтопете маслото, захарта мусковадо и меда в голям съд на слаб огън. Бъркайте до получаването на хомогенна смес. Охладете за 10 мин., след което разбъркайте в нея яйцата и млякото.
  5. Пресейте брашното, содата и микса от подправки. Изсипете ги към течните съставки и бъркайте, докато се получи гладка смес.
  6. Изсипете тестот за кейка във формата за торта и печете 45-55 мин.
  7. Когато е готов, извадето сладкиша от фурната, охладете го за 10 мин., след което го обърнете върху решетка, за да изстине напълно.
  8. Сервирайте с чаша ароматно кафе.

Съвет: Съхранявайте кейка в хладилника, покрит с алуминиево фолио до 5 дни.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло слива яйца бяло брашно прясно мляко кафява захар сода джинджифил на прах мед захар мусковадо

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче