Консервираната храна е нещо като традиция в България. Друго е в шкафа да имаме по няколко буркана кисели краставички, домати, кьопоопу и в най-добрия случай - лютеница. Зимата мигновено придобива един по-уютен вид, когато на масата сложим някое от тези домашно приготвени вкусотии.
Туршиите са другото богатство, което имаме, част от традиционната ни кулинарна култура. Освен че са много вкусни, те са изключително полезни заради съдържащите се във ферментиралите храни бактерии, които влияят благоприятно на чревната флора.
Но за да си спретнете зимнина, трябва да знаете как точно да го направите. Една от най-често срещаните грешки, които могат да се допуснат в процеса, особено ако сте начинаещи, е да не премахнете всички въздушни мехурчета от течността. Белята, която те ще направят е да увеличат свободното пространство между капачката и съдържанието на буркана, което ще попречи на уплътнението.
Доброто затваряне на бурканите гарантира, че съдържанието им ще остане годно за консумация доста по-дълго време и няма да се превърне в разлагаща се и неприятна на външен вид храна.
Кислородът, под формата на мехурчета в сместа на зимнината, може да причини и други дискомфорти. Например, да се спука стъклото на буркана при варене или пък сладкото да изтече през капачката.
Всъщност, премахването на тези мехурчета става лесно и не изисква някакви допълнителни усилия. Вземете дървена, а може и пластмасова лъжица, разбъркайте добре с нея съдържанието на всеки буркан, след което затворете старателно с капачката. В никакъв случай не препълвайте стъклените съдове или не оставяйте голямо разстояние между капачката и продуктите в тях. И в двата случая се крият рискове, които е по-добре да избегнете. При първия - съдържанието е възможно да излезе през капачките, а при втория - да не се получи вакуум и бурканите да останат не добре затворени.