Чудели ли сте се за какво е онази дървена лъжица с дупка по средата, която обикновено присъства в комплектите с кухненски прибори?
Не си мислете, че функцията ѝ е обикновена, защото дизайнът ѝ предполага да върши едно единствено нещо перфектно и това е - ризото.
Не един главен готвач се е изказал по въпроса и потвърждава, че именно тази лъжица е перфектна за приготвянето на прочутото италианско ястие, особено към края на готвенето. Но защо е така?
Ако погледнем от научна гледна точка, ще видим как разбъркването с тази дървена лъжица помага на ризотото да стане по въздушно, кремообразно и с идеалната консистенция. Нищо повече от нея не позволява на ястието да придобие перфектната текстура.
Защо разбъркването на ризотото е от ключово значение?
Точно тази част от готвенето е важна, тъй като кремообразността на ястието идва от нишестето в ориза, което се освобождава главно, когато зрънцата му се трият едно в друго. Ако не разбърквате достатъчно често, оризът ще се слепи или ще залепне на дъното на тигана и ще загори.
Защо дупката на лъжицата има значение?
Зърната на ориза арборио, който се използва за приготвяне на ризото, са крехки. Дупката в лъжицата позволява на част от тях да минават през нея и така рискът да бъде нарушена цялостта им се намалява драстично. Натрошеният ориз би могъл да създаде прекалено много нишесте, което ще наруши консистенцията на ястието.
Повече от тези лъжици са скосени от едната страна и това ви позволява да изстържете лесно стените и дъното на тигана, за да не загори ризотото.
А ако нямате лъжица с дупка?
Ако не притежавате точно такава дървена лъжица, заменете я спокойно със силиконова шпатула. Тя ще бъде нежна както към тигана, така им към зрънцата арборио.
Какъвто и да е приборът за разбъркване, важно е да разбърквате достатъчно често, за да може оризът да абсорбира течността, а не да се изпарява.
И така, вече знаете - ако в шкафа ви все още стои неупотребявана дървена лъжица с дупка, защото не сте знаели за какво да я използвате, мистерията вече е разгадана.