Здравейте, колеги кулинарни авантюристи! Днес тръгваме на пътешествие, за да разгадаем мистериите на врящия октопод. Не се страхувайте, защото това приключение с главоноги гарантира отлични резултати.
Стъпка 1: Избор на вашия Окто-приятел
Октоподът: Потърсете пресен, цял октопод, за предпочитане такъв, който не прилича на току-що излязал от пералнята след центрофуга. Изплакнете го добре отвътре и отвън. Това е една отлична окто-спа терапия.
Стъпка 2: Кипенето
Студена водна магия: Поставете вашия окто-приятел в тенджера със студена вода. Да, студена! Не чакайте водата да заври напълно. Оставете я да къкри леко, докато пробвате едно пипало дали ще се поддаде на сръчкване с ножа като влюбен поет, който се предава на вдъхновението. Около час би трябвало да е достатъчен. Но всеки луд с номера си, са казали хората, така че на някои главата им увира по-бавно. Затова проверявайте редовно преди да дръпнете шалтера на печката.
Да охладим страстите: Оставете октопода да изстине, както си е в уютната му водна баня. Охлаждането заздравява кожата, предотвратявайки всякакъв случаен окто-стриптийз по-късно. Поставете го в хладилника - това е VIP сепарето за октоподи.
Стъпка 3: Почистване на окто-пътеката (Не е за хора със слаби сърца)
Танго с пипалца: Изрежете пипалата там, където излизат от тялото. Това е мястото, където ще намерите окто-клюна (да, има такъв и той прилича на зловещ зъб - но да знаете, че процедурата по ваденето му не минава по Здравната каса). Отстранете и очите.
Опции за сервиране
Студена наслада: Нарежете пипалата и останалото на кубчета и ги използвайте в салата с други морски дарове и пикантни подправки. Получава се чудесно окто-парти в устата!
Запечено изкушение: Загрейте малко масло в тиган. Запържете парчетата октопод, докато станат хрупкави и все едно са били на слънчева баня на някой средиземноморски плаж. Около 3 минути е достатъчно. Не прекалявайте, защото все още слънцезащитата за октоподи е в процес на разработка в различни лаборатории по света.
Дресинг
Пикантен душ: Смесете зехтин, лимонов сок, пресен магданоз и щипка сол. Излейте сместа върху вашия окто-шедьовър.
И ето го. Варен октопод, нежен като прошепната тайна, облечен за парти и готов за вашата кулинарна сцена.
Приятен апетит и нека окто-приключенията ви бъдат възхитителни като морска балада, изпята от стар моряк!