Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Твòраг, или как правят извара в Сибир

Изберете си кой от двата описани метода ще ви допадне повече


Традиционно в Сибир извара се прави по два метода - с нагряване или без, и за нея се използва или прясно мляко, или кефир. Тъй като на нашия пазар кефирът не е толкова разпространен, тук ще разгледаме варианта с прясно мляко. Но ето първо няколко важни уточнения:

  • Между студения и топлия подход за приготвянето на твòраг няма особена разлика, освен че нагряването дава малко по-груба текстура на крайния резултат.
  • А неговото качество зависи изцяло от това на изходния продукт. Така че, при избора на мляко, не се скъпете и при възможност вземете домашно или поне най-качественото, което има в магазина.
  • Процентът масленост също е по избор и колкото е по-висок, толкова по-мазна ще стане накрая и изварата.
  • Нагряването може да се направи директно в тенджерата или на пара.
  • Съдът е най-добре да е алуминиев или от неръждаема стомана и с дебело дъно. Не използвайте емайлирани тенджери, тъй като в тях всичко ще загори.
  • Отцеждането се прави с помощта на гевгир, чието дъно се покрива с няколко слоя марля. Гевгирът се слага върху тенджера, в която изварата да се оттича. Няколко часа не са достатъчни, затова е добре да предвидите поне една нощ за този процес.
  • Марлята може да се пристегне и да се закачи на удобно високо място, като например крана на чешмата в кухнята или банята.
  • Ако искате вашия твòраг да има по-"търговски" вид, го притиснете с камък или друг тежък предмет.
  • Крайният продукт издържа в хладилник до най-много 4 дни.

Снимка: iStock by Getty Images

Домашен твòраг от прясно мляко с подгряване:

Необходими са 2 л прясно мляко.

От тях се добива около 400 г извара.

Начин на приготвяне:

  1. Оставете млякото на топло място между едно и три денонощия без да го разбърквате. За да ускорите процеса, при желание добавете 2 с.л. заквасена сметана или къшейче черен хляб.
  2. В никакъв случай не дръжте млякото в хладилник, тъй като там то ще придобие неприятен дъх, а и така вкисването ще се удължи излишно.
  3. Като резултат трябва да ви се получи кисело мляко с консистенцията на гъсто желе. Поставете този полуфабрикат в подходяща тенджера и я сложете на слаб огън.
  4. Варете като от време на време разбърквате. Целта е да не се получи загаряне. След 10-15 мин. свалете съда от котлона и го оставете да почине за още толкова време.
  5. Приложете метода с гевгира и марлята и оставете вашия твòраг да се отцеди.

Домашен твòраг от прясно мляко без подгряване:

Необходими са 2 л прясно мляко.

От тях се добива около 400 г извара.

Начин на приготвяне:

  1. Използвайте стъпките от предния метод като пропуснете тази с нагряването на котлона. Щом вкиснете прясното мляко за няколко дни, директно го поставете в марлята да се отцежда.

 

Дайте оценка:

Тагове: прясно мляко заквасена сметана хляб извара

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче