На препечена филийка, върху месо и зеленчуци, върху печива - маслото си остава класика и никога няма да излезе от кулинарните книги. То е вечният спътник на добрия завършек на всяко ястие и е поставено на особена почит във френската кухня.
Тази кремообразна млечна смес може да направи чудеса с храната. А ако е примесена с различни подправки... "у ля ля", както би се изразил някой французин. Маслото също служи за основа на някои сосове. Прочутият Бешамел например, част от петте основни соса в кулинарията, нямаше да има този зашеметяващ вкус без намесата на щедро количество масло.
И както казва прочутата кулинарка Джулия Чайлд - то никога не може да бъде в повече, затова нека видим как може лесно да разнообразим вкуса му, за да се превърне в гвоздея на трапезата.
Масло "Солен карамел"
Ако правите перфектните шоколадови мъфини за закуска, защо не ги намажете с нещо изключително специално, като солено-сладко масло с вкусен карамел?
За целта ще са ви необходими ¼ чаша захар, 3 с.л. вода, кафена чаша сладкарска сметана, 8 с.л. обезсолено масло, ½ с.л. морска сол на люспи и няколко капки есенция ванилия.
От водата и захарта направете карамел. Бавно налейте сметаната и оставете сместа да се охлади до стайна температура. В отделна купа смесете маслото, солта, ванилията и накрая прибавете карамелената смес.
Готовото масло може да прехвърлите във форми за лед и да го замразите в камерата.
Друг начин е да го излеете върху пласт фолио за свежо съхранение, да го оформите като салам и отново да го приберете на студено, за да стегне. Така вашето солено-сладко масло е готово да се разтопи върху любимите ви десерти.
Масло с авокадо
Само по себе си авокадото е богато на полезни мазнини, но в комбинация с маслото вкусът отива на друго ниво. Ето какви продукти са ви нужни:
Две малки авокадота, 1 с.л. прясно изцеден сок от лимон, 4 с.л. обезмаслено масло на стайна температура, една скилидка чесън, 1 с.л. нарязан пресен кориандър, 2 с.л. смлян кимьон, сол и черен пипер на вкус.
Почистете авокадотата и ги поставете в купа заедно с всички останали съставки. Разпределете сместа в парче фолио за свежо съхранение и навийте във формата на салам. Оставете в хладилника за 3-4 часа да стегне, след което се насладете на невероятния вкус на нежното масло.
Масло с чили и чесън
Това масло върви великолепно с месо и зеленчуци на скара. То се комбинира добре със сладкия вкус на картофите и царевицата, както и с нотките дървесен аромат на пържолите, дошли от дървените въглища.
За да си приготвите маслото с чили и чесън, са ви необходими едно малко пакетче масло (около 125 г), 1 ч.л. чесън на прах, 1 ч.л. червен пипер, ½ ч.л. чили, сол и черен пипер на вкус.
Смесете всички съставки и оставете маслото да стегне на студено за няколко часа.