Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Стъпка по стъпка: Как да си приготвите домашни тулумбички

Не е никак трудно


Тулумбичките са любим десерт в много балкански и източни култури. Те впечатляват със своята златиста коричка, нежна текстура и сиропирана сладост, на която трудно може да се устои. Макар че в магазините често ги намираме готови, домашно приготвените тулумбички са неповторими. Следвайки тази рецепта, ще усетите удоволствието от направата на този десерт вкъщи.

Необходими продукти:

За тестото:

  • 200 мл вода
  • 100 г масло
  • 150 г брашно
  • 3 яйца на стайна температура
  • Щипка сол

За сиропа:

  • 500 мл вода
  • 400 г захар
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 пакет ванилия

За пържене:

  • 500 мл олио

Начин на приготвяне:

Стъпка 1:Подготовка на сиропа

В тенджера смесете водата и захарта, след което ги оставете да заврат на средна температура. Намалете огъня и добавете ванилията и лимоновия сок. Оставете сиропа да къкри около 10 минути, докато леко се сгъсти. След това го свалите от котлона и го оставете да изстине напълно. Това е важно, защото сиропът трябва да е студен, когато горещите тулумбички се потапят в него.

Стъпка 2: Приготвяне на тестото

В друга тенджера загрейте водата, маслото и щипка сол, докато сместа започне да ври. Намалете огъня и постепенно добавете брашното, като бъркате енергично с дървена лъжица, докато тестото започне да се отделя от стените на съда и образува гладка топка. Свалете тенджерата от котлона и оставете тестото да изстине за 5-10 минути. След като се охлади, започнете да добавяте яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко добавяне. Трябва да получите гладко и лъскаво тесто.

Стъпка 3: Оформяне на тулумбичките

Напълнете пош с широк звездовиден накрайник с готовото тесто. Загрейте олиото в дълбок съд на средна температура. Изстисквайте тестото директно в горещото олио, като режете всяка тулумбичка с нож или ножица на желаната дължина - около 5-7 см.

Стъпка 4: Пържене

Пържете тулумбичките на умерен огън, докато станат златистокафяви. Внимавайте да не ги прегорите. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги поставете върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.

Стъпка 5: Сиропиране

Докато тулумбичките са още горещи, потапяйте ги в изстудения сироп за няколко секунди, докато добре го попият.

Извадете ги и ги поставете в подходящ съд, след което им се насладете с удоволствие.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло олио яйца бяла захар ванилия лимонов сок вода брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче