Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Стъпка по стъпка: Как да си приготвим домашна халва

За любителите на този десерт


Халвата е чудесен десерт, който се приготвя лесно и с куса си обикновено ни отвежда в детството.

Видовете ѝ не са един или два, но днес ще видим как стъпка по стъпка да си направите сами у дома така наречената брашнена халва, позната в някои краища на България като млечница. Всичките ѝ съставки ги има във всеки дом и не е необходимо да правите специални усилия, за да ѝ се насладите.

Нека видим какво ще ви е необходимо:

  • 1 чаша брашно
  • 1 чаша захар
  • 1 чаша вода
  • 1/2 чаша олио или разтопено масло
  • 1/2 чаша смлени ядки (орехи, бадеми или лешници) - по желание
  • 1 ч.л. ванилова есенция или ванилова захар

Първа стъпка: Приготвяне на захарния сироп

В малка тенджера смесете захарта и водата. Загрейте на среден огън, докато захарта се разтвори напълно. Оставете сиропа да заври и го варете за около 5 минути. Свалете го от огъня и добавете ваниловата есенция. Оставете настрана.

Втора стъпка: Запържване на брашното

В дълбок тиган загрейте олиото или разтопеното масло на среден огън. Добавете брашното и го запържете, като непрекъснато разбърквате, докато придобие златистокафяв цвят и започне да излъчва приятен аромат. Това обикновено отнема около 10-15 минути.

Трета стъпка: Добавяне на захарния сироп

Внимателно добавете горещия захарен сироп към запърженото брашно, като разбърквате непрекъснато. Внимавайте, тъй като сместа може да започне да бълбука и да пръска. Разбърквайте енергично, докато се образува хомогенна смес.

Четвърта стъпка: Добавяне на ядките

Ако използвате ядки, добавете ги към сместа и разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно.

Снимка: iStock by Getty Images

Пета стъпка: Оформяне и охлаждане на халвата

Изсипете халвата в предварително намазнена или покрита с хартия за печене форма. Разстелете сместа равномерно и притиснете добре. Оставете да се охлади на стайна температура или в хладилник, докато се стегне напълно.

Шеста стъпка: Разрязване и сервиране

След като халвата се охлади и стегне, нарежете я на парчета или кубчета. Сервирайте като десерт или сладко допълнение към чаша чай или кафе.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло олио бяла захар ванилия вода орехи брашно