Халвата е чудесен десерт, който се приготвя лесно и с куса си обикновено ни отвежда в детството.
Видовете ѝ не са един или два, но днес ще видим как стъпка по стъпка да си направите сами у дома така наречената брашнена халва, позната в някои краища на България като млечница. Всичките ѝ съставки ги има във всеки дом и не е необходимо да правите специални усилия, за да ѝ се насладите.
Нека видим какво ще ви е необходимо:
- 1 чаша брашно
- 1 чаша захар
- 1 чаша вода
- 1/2 чаша олио или разтопено масло
- 1/2 чаша смлени ядки (орехи, бадеми или лешници) - по желание
- 1 ч.л. ванилова есенция или ванилова захар
Първа стъпка: Приготвяне на захарния сироп
В малка тенджера смесете захарта и водата. Загрейте на среден огън, докато захарта се разтвори напълно. Оставете сиропа да заври и го варете за около 5 минути. Свалете го от огъня и добавете ваниловата есенция. Оставете настрана.
Втора стъпка: Запържване на брашното
В дълбок тиган загрейте олиото или разтопеното масло на среден огън. Добавете брашното и го запържете, като непрекъснато разбърквате, докато придобие златистокафяв цвят и започне да излъчва приятен аромат. Това обикновено отнема около 10-15 минути.
Трета стъпка: Добавяне на захарния сироп
Внимателно добавете горещия захарен сироп към запърженото брашно, като разбърквате непрекъснато. Внимавайте, тъй като сместа може да започне да бълбука и да пръска. Разбърквайте енергично, докато се образува хомогенна смес.
Четвърта стъпка: Добавяне на ядките
Ако използвате ядки, добавете ги към сместа и разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно.
Пета стъпка: Оформяне и охлаждане на халвата
Изсипете халвата в предварително намазнена или покрита с хартия за печене форма. Разстелете сместа равномерно и притиснете добре. Оставете да се охлади на стайна температура или в хладилник, докато се стегне напълно.
Шеста стъпка: Разрязване и сервиране
След като халвата се охлади и стегне, нарежете я на парчета или кубчета. Сервирайте като десерт или сладко допълнение към чаша чай или кафе.