Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Стъпка по стъпка: Как да си приготвим домашен кетчуп

Много вкусен и само с няколко съставки


Кетчупът е една от най-популярните сосове в света, но малко хора знаят, че можем лесно да си го приготвим у дома. Въпреки че днес го свързваме предимно с домати, първоначално той е бил ферментирал сос от риба и подправки, използван в Китай преди повече от 300 години. По-късно британските търговци пренасят идеята в Европа, където рецептата претърпява промени и започва да включва гъби, орехи и аншоа. Едва в началото на XIX век американците добавят домати, а брандът Heinz популяризира версията, която познаваме днес.

Въпреки че масово продаваният кетчуп в магазините е удобен за използване, домашно приготвеният има по-богат вкус и не съдържа изкуствени оцветители и консерванти.

Приготвянето на кетчуп вкъщи ни дава пълен контрол върху съставките и вкусовете. Домашната рецепта е по-здравословна, тъй като не включва излишно количество захар и изкуствени добавки. Основните продукти са домати, оцет и подправки, но можем да експериментираме с различни вкусове - да го направим по-пикантен, по-сладък или с димни нотки. Процесът не е сложен, а резултатът е невероятен - сос с естествена сладост, балансирана киселинност и наситен вкус на домати.

Снимка: Unsplash

Трудно ще откроим за какво е идеален, тъй като си подхожда с толкова много храни, но най-обичан е в бургери, върху пържени картофки и месо. Чудесен е да се използва като основа за приготвянето на други сосове.

Необходими продукти:

  • 1 кг добре узрели домати, обелени и нарязани
  • 1 средна глава лук, накълцана
  • 2 скилидки чесън, смачкани
  • 100 мл ябълков оцет
  • 50 г кафява захар или мед
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. черен пипер
  • ½ ч.л. пушен червен пипер (по желание)
  • ¼ ч.л. канела (по желание)
  • 1 дафинов лист

Стъпка 1: Задушаване на доматите

В голяма тенджера сложете нарязаните домати, лука и чесъна. Гответе на среден огън за около 15 минути, като разбърквате периодично. Доматите ще омекнат и ще пуснат сока си. Ако искате по-гладък кетчуп, можете да обелите доматите предварително, като ги потопите за няколко секунди в гореща вода.

Стъпка 2: Добавяне на оцета и подправките

Към омекналите домати добавете ябълковия оцет, захарта, солта и останалите подправки. Разбъркайте добре и оставете сместа да къкри на слаб огън за около 30-40 минути, докато се сгъсти. Колкото по-дълго се готви, толкова по-наситен ще стане вкусът.

Стъпка 3: Пасиране на кетчупа

След като сместа е добре сготвена, извадете дафиновия лист и използвайте пасатор или кухненски робот, за да получите гладка текстура. Ако предпочитате напълно фин кетчуп, можете да го прецедите през цедка, за да премахнете всички остатъци от семки и люспи.

Стъпка 4: Финално сгъстяване

Прехвърлете пасирания кетчуп обратно в тенджерата и оставете да къкри още 10-15 минути, докато достигне желаната гъстота. Ако искате по-плътен сос, гответе го по-дълго, като разбърквате редовно, за да не загори.

Стъпка 5: Съхранение и употреба

Оставете кетчупа леко да се охлади, след което го пресипете в чисти стъклени буркани или бутилки. Съхранявайте в хладилник до три седмици. Ако искате да го запазите за по-дълго, можете да го стерилизирате в буркани чрез варене във вода за 15 минути.

Този домашен кетчуп е естествено сладък, леко кисел и перфектно балансиран. Той ще направи всяко ястие по-вкусно.

Дайте оценка:

Тагове: кетчуп

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче