Кетчупът е една от най-популярните сосове в света, но малко хора знаят, че можем лесно да си го приготвим у дома. Въпреки че днес го свързваме предимно с домати, първоначално той е бил ферментирал сос от риба и подправки, използван в Китай преди повече от 300 години. По-късно британските търговци пренасят идеята в Европа, където рецептата претърпява промени и започва да включва гъби, орехи и аншоа. Едва в началото на XIX век американците добавят домати, а брандът Heinz популяризира версията, която познаваме днес.
Въпреки че масово продаваният кетчуп в магазините е удобен за използване, домашно приготвеният има по-богат вкус и не съдържа изкуствени оцветители и консерванти.
Приготвянето на кетчуп вкъщи ни дава пълен контрол върху съставките и вкусовете. Домашната рецепта е по-здравословна, тъй като не включва излишно количество захар и изкуствени добавки. Основните продукти са домати, оцет и подправки, но можем да експериментираме с различни вкусове - да го направим по-пикантен, по-сладък или с димни нотки. Процесът не е сложен, а резултатът е невероятен - сос с естествена сладост, балансирана киселинност и наситен вкус на домати.
Трудно ще откроим за какво е идеален, тъй като си подхожда с толкова много храни, но най-обичан е в бургери, върху пържени картофки и месо. Чудесен е да се използва като основа за приготвянето на други сосове.
Необходими продукти:
- 1 кг добре узрели домати, обелени и нарязани
- 1 средна глава лук, накълцана
- 2 скилидки чесън, смачкани
- 100 мл ябълков оцет
- 50 г кафява захар или мед
- 1 ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
- ½ ч.л. пушен червен пипер (по желание)
- ¼ ч.л. канела (по желание)
- 1 дафинов лист
Стъпка 1: Задушаване на доматите
В голяма тенджера сложете нарязаните домати, лука и чесъна. Гответе на среден огън за около 15 минути, като разбърквате периодично. Доматите ще омекнат и ще пуснат сока си. Ако искате по-гладък кетчуп, можете да обелите доматите предварително, като ги потопите за няколко секунди в гореща вода.
Стъпка 2: Добавяне на оцета и подправките
Към омекналите домати добавете ябълковия оцет, захарта, солта и останалите подправки. Разбъркайте добре и оставете сместа да къкри на слаб огън за около 30-40 минути, докато се сгъсти. Колкото по-дълго се готви, толкова по-наситен ще стане вкусът.
Стъпка 3: Пасиране на кетчупа
След като сместа е добре сготвена, извадете дафиновия лист и използвайте пасатор или кухненски робот, за да получите гладка текстура. Ако предпочитате напълно фин кетчуп, можете да го прецедите през цедка, за да премахнете всички остатъци от семки и люспи.
Стъпка 4: Финално сгъстяване
Прехвърлете пасирания кетчуп обратно в тенджерата и оставете да къкри още 10-15 минути, докато достигне желаната гъстота. Ако искате по-плътен сос, гответе го по-дълго, като разбърквате редовно, за да не загори.
Стъпка 5: Съхранение и употреба
Оставете кетчупа леко да се охлади, след което го пресипете в чисти стъклени буркани или бутилки. Съхранявайте в хладилник до три седмици. Ако искате да го запазите за по-дълго, можете да го стерилизирате в буркани чрез варене във вода за 15 минути.
Този домашен кетчуп е естествено сладък, леко кисел и перфектно балансиран. Той ще направи всяко ястие по-вкусно.