Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Съвети за лятно барбекю: Как да си направите незабравим празник на двора

Бъдете подготвени, за да бъдат всичките ви излети и празници едно наистина приятно изживяване

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

С настъпването на лятото няма нищо по-добро от това да се съберете с приятелите и семейството около барбекюто. Независимо дали празнувате или става дума просто за един хубав слънчев ден, това е идеалният начин да се насладите на компанията на другите, както и на добре приготвената храна. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да организирате незабравим купон на двора.

Изберете правилното местоположение

Първата стъпка към успешното барбекю на открито е изборът на подходящото място. Уверете се, че имате достатъчно пространство за готвене, хранене, танци и игри. Ако имате голям двор, помислете за поставяне на маси и столове в различни зони, за да създадете няколко кътчета за сядане и сладка приказка.

Подгответе зоната за готвене

Зоната за готвене е сърцето на всяко барбекю. Уверете се, че имате достатъчно място за вашия грил, както и за всички допълнителни неща, от които може да се нуждаете, като дъски за рязане, тенджери, тигани и комплект за почистване. Също така помислете за поставянето на голяма маса наблизо, където ще можете да подготвяте съставките и да оставяте готовите ястия.

Снимка: iStock by Getty Images

Планирайте добре менюто

Един ключов аспект на успешното барбекю на открито е планирането на разнообразно и вкусно меню. Помислете за включване на различни видове меса, зеленчуци и гарнитури, за да задоволите всеки вкус. Не забравяйте да отчетете и времето за готвене и да започнете с подготовката възможно най-рано, за да не останат гостите гладни до мръкнало.

Осигурете различни удобства за присъстващите

Те със сигурност ще оценят, че сте помислили как да направите празника още по-приятен. Уверете се, че имате достатъчно столове, чаши и прибори. Помислете добре и за музиката, за да създадете подходящата атмосфера. Ако компанията е от такъв тип (вие си познавате хората най-добре), организирайте забавни игри и викторини. Не е лошо да предвидите и зона за деца - хем да им е весело, хем и много да не се пречкат.

Помислете и за украсата

Добавянето на специален декор към барбекюто на открито може значително да подобри цялостната атмосфера на вашето събитие. Използвайте цветя, фенери и знамена, за да създадете празнично настроение. Можете също така да украсите масите със свежи плодове, салфетки и други декоративни елементи.

Бъдете готови за всякакви метеорологични условия

Непредсказуемото лятно време понякога може да ви изненада. В случай на дъжд или други неблагоприятни метеорологични условия, уверете се, че има с какво да реагирате. Помислете за поставяне на сгъваема тента или шатра над зоната за хранене. Ако дворът е прилежащ към къща или вила, добре е да я подготвите като резервен вариант.

Снимка: iStock by Getty Images

Не си играйте с огъня 

Безопасността винаги трябва да бъде приоритет на всяко събиране. Уверете се, че имате пожарогасител близо до зоната за готвене и наблюдавайте внимателно барбекюто. Също така насърчете гостите да консумират алкохол отговорно и да шофират безопасно след събитието.

Почистете след себе си

И накрая, не забравяйте да почистите, особено ако сте на някоя поляна или друго обществено място. Съберете всички отпадъци и изхвърлете остатъците от храна, за да избегнете привличането на вредители. Измийте съдовете и приборите и почистете зоната за готвене преди да си тръгнете.

Следвайки тези съвети, вие ще бъдете добре подготвени да организирате незабравим празник на двора, който и вие, и гостите ви ще си спомняте с усмивка. Приятно барбекю!

Дайте оценка:

Тагове: бира свинско телешко кебапчета сос барбекю коктейл