Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Перфектни отново: Как да притоплим пържолите и да запазим вкуса им

Ключът тук се крие в търпението и кухненския термометър


Често мисълта за притоплянето на пържоли е изпълнена с въпроса как да го направим така, че да запазим тяхната сочност и вкус като в първоначалното им готвене. Имаме добра новина, защото знаем отговора, но трябва да проявите търпение, за да го направите по правилния начин.

Да притоплите отново пържолите означава, че ги готвите още веднъж, което крие своите рискове.

Доста трудно бихте могли да достигнете същото ниво на изпичане, както в началото, а това е така, защото то се определя от вътрешната температура на месото. За недопечено тя е от 49 до 54 градуса, за средно недопечено - от 54 до 57 градуса и за средно изпечено - от 55 до 60 градуса. Така че, ако искате да притоплите средно изпечена пържола, ще трябва вътрешната температура на месото да е в тези диапазони.

За целта ще ви е нужен термометър за готвене, с който лесно ще установите какво се случва във вътрешността на месото и една тактика, за да доведе работата до успешен край.

Първо във фурната, а после на котлона

Извадете пържолите от хладилника. Най-добре е да ги оставите първо на стайна температура за около 30 до 45 мин.

Загрейте фурната на 120 градуса. Ниска температура като тази гарантира, че месото се нагрява бавно и вероятността да загори е много малка.

Сложете решетка в тава и поставете пържолите върху нея. Сложете я във фурната за 20-30 мин., в зависимост от дебелината на месото. Измерете вътрешната му температура с кухненски термометър, който трябва да показва приблизително 43 градуса. Когато това стане, извадете пържолите от фурната и ги прехвърлете в нагорещен тиган с масло за около 30-60 сек. от всяка страна.

Пържолите отново са с неустоим вкус и готови за сервиране.

Има и други методи, с които да постигнете някакъв приемлив краен резултат, като например да пропуснете момента с фурната и да действате направо с тигана на котлона. Тогава обаче рискувате да пресготвите месото много по-лесно, а заслужава ли си да провалите невероятен вкус за сметка на бързината?

 

Дайте оценка:

Тагове: краве масло свинско телешко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче