Какво е зима без любимите кисели краставички?
Те са идеално мезе за аперитива преди вечеря, вървят добре в различни ястия с месо и изобщо намират широко приложение в българската кулинария.
Въпреки че ни се струват вечни, защото са консервирани по някакъв начин, и киселите краставички, като всеки друг продукт, имат срок на годност. Нека видим за какво трябва да сме внимателни и има ли значение как съхраняваме тези хрупкави и апетитни със своята киселинност краставички.
Каква е разликата между туршия от кисели краставички и консервирани в буркан кисели краставички?
Тези кисели краставички, които купуваме в буркан от магазина, се различават от туршията по процеса на обработка. Преди да бъдат затворени в стъкления съд те биват консервирани на водна баня, т.е. бурканите се варят във вода за известно време. Така съдържанието им бива дезинфекцирано, а капачките се херметизират.
Благодарение на тази лека операция киселите краставички увеличават значително срока си на годност и могат да бъдат консумирани година (може и повече) след датата на производство.
За туршиите се използва друг метод на приготвяне. При тях термичната обработка липсва и трябва да се съхраняват на студено. Саламурата може да бъде топла, което ще удължи трайността на киселите краставички. В магазините обикновено ще ги откриете в хладилна среда и в пластмасови опаковки.
Колко време издържат консервираните в буркан кисели краставички?
Ако бурканите са правилно обработени, киселите краставички могат да издържат на стайна температура години без да се развалят. Но ако стоят в шкафа ви прекалено дълго време, ще добият лоши вкусовите качества, въпреки че няма да има опасност за здравето ви.
Специалистите препоръчват консервираните краставички да се ядат до една година след датата на производство.
За да си гарантирате отлична хрупкавост и вкус е много важно да съхранявате бурканите на хладно и тъмно място. В противен случай загубата на цвят и промяната на текстурата ще настъпят много по-рано от очакваното.
Колко време издържа туршията от кисели краставички?
При правилно съхранение - на студено и тъмно място, туршията от кисели краставички би издържала и до 75 дни. За да се постигне това обаче, условията трябва да са наистина много добри.
Отворена и оставена в домашен хладилник, тази туршия значително намалява времето, в което е годна за ядене. Срокът е от 3 до 4 седмици. Ще познаете, че трябва да я изхвърлите, когато саламурата стане мътна, а киселите краставички започнат да омекват.
Как да разберем, че е време да се разделим с киселите краставички?
Независимо дали говорим за туршия или буркан с кисели краставички, първите признаци на разваляне се забелязват най-лесно в саламурата. Тя или ще промени цвета и миризмата си, или ще мухляса. Ако се газира пък, това е сигурен признак за развитието на микроби. Но тук не говорим за умишления процес на ферментация, предизвикан от бактерии, като в случая на приготвяне на кимчи и киселото зеле.
Друг лесен начин да разберете, че краставичките в буркан са за изхвърляне, е по капачката. Издута ли е, отправяйте се директно към кофата.