Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Каква е тайната на вкусния домашен хляб?

От Росица Костадинова Росица Костадинова

Даваме си сметка, че тайните по принцип не бива да се издават, но когато става дума за такива, които ще направят ръчно направените от нас домашен хляб или питка още по-вкусни, определено си заслужава.

С рецепта за хляб няма да спечелим звезда "Мишлен", но ще спечелим сърцата и доволните усмивки на любимите си хора. А нищо, повярвайте ни, не може да се сравни с малките ръчички на децата ни, които посягат за още едно парченце пухкаво удоволствие.

Казват, че тестото приема енергията на човека, който го меси и дори и да не вярвате в това, замислете се - колко често, когато не сте били спокойни, хлябът ви не е втасвал правилно или не се е изпичал равномерно. Единственият правилен начин да подходим към месенето на хляб, е като към ритуал - създаването на магия от само три съставки - брашно, мая и вода.

Да удариш готовото тесто сто пъти в масата, за да бъде хлябът въздушен и пухкав е една от тайните, които знаем от нашите баби. Но какво още? В следващите редове споделяме с вас някои от най-важните неща, които трябва да знаем, когато решим да направим домашен хляб.

Повечето рецепти съдържат основно три компонента и е важно да ги изберем изключително внимателно. Брашното е един от тях, но какво трябва да знаем за него? Независимо дали решите да използвате пшенично, ечемичено или ръжено, важно е то да бъде сухо, меко на допир и фино смляно. Пресява се непосредствено преди да започнете да месите.

Домашен хляб без месене

Маята, която използваме, без значение дали сме се спрели на жива или суха, е от голямо значение. Живата мая трябва да е прясна, а методът на активиране и за двете е сходен - разтваря се в топла вода, но в никакъв случай гореща, може да се добави и малко захар, за да се активират дрождите. Разбира се, можете да използвате и мляко, вместо вода. Този избор вече оставяме на вас. Сместа се разбърква внимателно и се оставя 15 минути, докато шупне.

Втасването на тестото е един от важните моменти при направата на хляб. Няма определено време, което трябва да засичате, но задължително трябва да проверявате тестото на всеки 20 минути, за да разберете дали е втасало добре. Важно е готовото тесто да бъде оставено в стая с температура над 24 градуса като в този случай процесът ще отнеме между 1-2 часа. Не забравяйте да покриете тестото с влажна кърпа, за да предотвратите изсъхването му. Можете да го завиете и с одеяло, както правят и нашите баби.

Добре втасалото тесто е това, което е удвоило обема си. След първоначалното втасване, готовото тесто се омесва много леко и се поставя във формата за печене като се оставя за още време да втаса и втори път.

Да приготвим хляб по най-старата рецепта в света

След като поставите тестото в предварително загрятата фурна, тя не бива да се отваря в продължение на 15 минути. Важно е да регулираме градусите на печене по време на процеса, за да можем да получим пухкав хляб с хрупкава коричка.

И за финал - преди да отчупим от вълшебството, което сме сътворили, е важно да изчакаме хляба да изстине.

Хляб с песто

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче