Хрупкави отвън, нежни отвътре и с приятен сладникав вкус - лучените кръгчета са класика в света на пържените предястия. Те са толкова популярни, че ще ги открием както в заведения за бързо хранене, така и в изискани ресторанти. Макар рецептата да изглежда проста, приготвянето им у дома често води до разочарование, като са прекалено омекнали, твърде мазни или с разпадаща се панировка. За да се получат идеални, има няколко тънкости, които правят разликата между посредствен резултат и съвършено хрупкави лучени кръгчета.
Първата и най-важна стъпка е изборът на подходящ лук. Най-добре е да използвате сладък или жълт, тъй като той има по-нежен вкус и след пържене придобива карамелени нотки. Лукът трябва да се нареже на равномерни кръгчета с дебелина около 5 мм - ако са прекалено тънки, ще станат твърде крехки, а ако са твърде дебели, ще останат сурови в средата.
След нарязването, кръгчетата се отделят внимателно и се накисват в студена вода или мляко за поне 30 минути. Това спомага за омекотяването на вкуса на лука и намалява лютивината му.
Перфектната панировка е втората важна част от уравнението. Първо потапяте кръгчетата в брашно, след това в разбито яйце и накрая в смес от галета или царевично брашно. Този процес осигурява по-добро прилепване и равномерно разпределяне на панировката. За допълнителна хрупкавост може да се добави малко сода или бакпулвер към сухите съставки, което прави коричката по-въздушна и лека. За още по-интересен вкус може да се експериментира с подправки като чесън на прах, пушен червен пипер или пармезан.
Температурата на олиото е ключът към златистата панировка и нейната хрупкавост. Ако мазнината е прекалено студена, кръгчетата ще попият твърде много олио и ще станат тежки. Ако пък е прекалено гореща, панировката ще изгори, а лукът ще остане полусуров. Оптималната температура е около 180°C, което може да се тества с малко парченце панировка - ако започне да цвърчи и изплува веднага, значи олиото е готово. Пърженето трябва да става на малки порции, за да се избегне спадане в температурата, като всяка порция се пържи около 2-3 минути до перфектен златист загар.
След изваждането от олиото, лучените кръгчета трябва да се отцедят върху кухненска хартия, за да се премахне излишната мазнина. Малък трик за още по-хрупкав резултат е да ги поставите за няколко минути върху решетка във фурната на ниска температура - така ще останат топли, без да омекнат.
Сервират се веднага, най-добре с дип от заквасена сметана, чесън и лимонов сок или класически барбекю сос. Щом веднъж усвоите тези техники, ще можете да приготвите най-хрупкавите и вкусни лучени кръгчета у дома, които няма да отстъпват на никой вариант в който и да е ресторант.
Ето и рецептата: