Необходими продукти:
- 2 големи глави сладък или жълт лук
- 120 г бяло брашно
- 120 мл прясно мляко или газирана вода
- 1 яйце
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер
- 1/2 чаена лъжичка чесън на прах (по желание)
- 1/2 чаена лъжичка пушен червен пипер (по желание)
- 100 г галета
- 1/2 чаена лъжичка бакпулвер (за по-хрупкава панировка)
- Олио за пържене
Начин на приготвяне:
- Обелете лука и го нарежете на кръгчета с дебелина около 5 мм. Внимателно ги разделете, за да получите отделни рингове. Накиснете ги в купа със студена вода за 30 минути. Така ще омекнат и ще се намали лютивостта им.
- В една купа смесете брашното, солта, черния пипер, чесъна на прах и пушения червен пипер. В друга купа разбийте яйцето с млякото (или газираната вода). В трета купа сложете галетата, като може да добавите малко бакпулвер за допълнителна хрупкавост.
- Вземете едно кръгче лук, оваляйте го в брашнената смес, след това го потопете в яйчената смес и накрая го покрийте добре с галета. Повторете този процес с всички кръгчета и ги подредете върху решетка, докато загреете мазнината.
- Загрейте олиото в дълбок съд до около 180°C. Ако нямате термометър, капнете малко от тестото - ако започне да цвърчи и изплува, значи мазнината е готова.
- Пържете лучените кръгчета на малки порции по 2-3 минути, докато станат златисти и хрупкави.
- Извадете готовите кръгчета и ги поставете върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
- Поднесете ги топли с дип от заквасена сметана, барбекю сос или класическия кетчуп.