Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как се почистват тиганите с незалепващо покритие

Тези съвети важат и за всички останали съдове с това покритие


Определено е голямо удоволствие и облекчение, когато човек се сдобие с чисто нов тиган, особено ако е такъв с незалепващо покритие. Но често след време нещата стават все по-малко розови и по необясними причини продуктите започват да загарят по повърхността на любимия съд - в началото по-слабо, а след дни - до непоносими степени. Неизбежно се стига и до кофата за боклук. Животът на подобен тиган или друг съд с такова покритие обаче може да бъде удължен с години, ако той бива почистван правилно.

Оставете тигана да изстине напълно

Когато приключите с готвенето, оставете тигана да се охлади напълно на котлона. Накисването или изплакването на горещ тиган в студена вода може да го деформира и да развали незалепващата му повърхност.

Изплакнете с топла сапунена вода

Веднага след като тиганът изстине, изплакнете го с хладка вода, за да отстраните остатъците от храна от повърхността. Използвайте топла, а не гореща вода.

Изтъркайте с гъба и препарат за съдове

Нанесете малко препарат за съдове директно върху мека гъба или кърпа. Изтъркайте цялата повърхност на тигана, за да отстраните всички остатъци от храна. Изплакнете обилно.

Подсушете го старателно

Използвайте чиста, мека кърпа когато подсушавате тиганите си. Съхранявайте ги върху вертикална поставка за съдове (сушилник), или ако ще ги съхранявате един в друг, сложете кухненска хартия между тях, за да предпазите незалепващите повърхности от надраскване.

Снимка: iStock by Getty Images

И още няколко важни съвета:

  1. Отстранете загорелите части храна със сода за хляб. За силно замърсени тигани смесете чаена лъжичка сода за хляб с чаена лъжичка или две вода, така че да се получи рядка паста. Разтрийте сместа върху тигана с неабразивна гъба.
  2. Избягвайте използването на мазнини, които са с ниска точка на пушене. Незалепващите спрейове за готвене и растителните масла с ниска точка на пушене изгарят лесно и причиняват натрупване на нежелана мръсотия по повърхността на тигана. Подходящи са маслото от рапица, авокадо или сусам. По-гъстите видове зехтин също са препоръчителни.
  3. Винаги мийте тиганите си на ръка. Въпреки че някои тигани с незалепващо покритие се рекламират като подходящи за съдомиялна машина, винаги трябва да миете тенджерите и тиганите с незалепващо покритие на ръка за най-добри резултати. Високата топлина и абразивните почистващи препарати, използвани от съдомиялните машини могат да повредят незалепващото им покритие и да съкратят живота им.
  4. Използвайте неабразивни гъби. Въпреки че телените четки и гъби са ефикасни при тигани от неръждаема стомана или чугун, те могат да причинят много щети върху незалепващите повърхности. Вместо тях се спрете на меки гъби или кърпи.
  5. Нанесете капка мазнина преди и след употреба. Въпреки че съдовете с незалепващо покритие не трябва да се подправят и ароматизират като чугунените тигани и сачовете, нанасянето на тънък слой мазнина след готвене е добра практика. Изсипете половин чаена лъжичка олио върху повърхността на тигана и го разтрийте с чиста памучна кърпа или с кухненска хартия.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин олио пържене печене тиган тенджера незалепващ тиган тава кухненска хартия кокосово масло

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче