В последните години киноата доби популярност и се настани в доста кухненски шкафове. Нейното високо съдържание на протеини, сладкият и леко орехов вкус, както и деликатната текстура я превърнаха в желан заместител на макаронените изделия и ориза.
Истината е, че киноата може да послужи като основа за лесни седмични ястия. Пригответе голяма тенджера от нея през уикенда и я използвайте за салати, леки зеленчукови ястия или като гарнитура за месо и риба.
Ето как да сварите страхотна киноа, която да е деликатна и пухкава, а не на каша.
Измийте киноата
Изплакнете зрънцата със студена вода преди да я сготвите. Тази стъпка е важна, тъй като по повърхността им може да са останали сапонини - вещества, намиращи се в най-външната обвивка на киноата, която се премахва при първоначалната ѝ обработка. Те придават горчив вкус, затова за всеки случай я изплакнете.
Запържете я в малко зехтин
Загрейте малко зехтин в тенджера на средна степен на котлона. Прибавете измитата и отцедена киноа и бъркайте непрекъснато, докато водата се изпари.
Добавете течност
Сипете необходимото количество вода/бульон в тенджерата при киноата и оставете да заври. Съотношението е 2:1 (1 чаша киноа и две чаши вода). Намалете котлона, сложете капак на съда и гответе за около 15 мин.
Оставете да почине
Свалете тенджерата от котлона и оставете настрана за 5 мин. Не махайте капака.
Когато изтече времето, ще имате пухкава и сочна киноа, готова да бъде превърната във вкусни седмични ястия. Съхранявайте я в хладилника.