Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да си приготвите деликатна и пухкава киноа

Сварете предварително по-голямо количество и го използвайте за салати, ястия и гарнитури


В последните години киноата доби популярност и се настани в доста кухненски шкафове. Нейното високо съдържание на протеини, сладкият и леко орехов вкус, както и деликатната текстура я превърнаха в желан заместител на макаронените изделия и ориза.

Истината е, че киноата може да послужи като основа за лесни седмични ястия. Пригответе голяма тенджера от нея през уикенда и я използвайте за салати, леки зеленчукови ястия или като гарнитура за месо и риба.

Ето как да сварите страхотна киноа, която да е деликатна и пухкава, а не на каша.

Измийте киноата

Изплакнете зрънцата със студена вода преди да я сготвите. Тази стъпка е важна, тъй като по повърхността им може да са останали сапонини - вещества, намиращи се в най-външната обвивка на киноата, която се премахва при първоначалната ѝ обработка. Те придават горчив вкус, затова за всеки случай я изплакнете.

Запържете я в малко зехтин

Загрейте малко зехтин в тенджера на средна степен на котлона. Прибавете измитата и отцедена киноа и бъркайте непрекъснато, докато водата се изпари.

Добавете течност

Сипете необходимото количество вода/бульон в тенджерата при киноата и оставете да заври. Съотношението е 2:1 (1 чаша киноа и две чаши вода). Намалете котлона, сложете капак на съда и гответе за около 15 мин.

Оставете да почине

Свалете тенджерата от котлона и оставете настрана за 5 мин. Не махайте капака.

Когато изтече времето, ще имате пухкава и сочна киноа, готова да бъде превърната във вкусни седмични ястия. Съхранявайте я в хладилника.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче