Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да намалим сметката си за ток, като започнем от кухнята


Да направим дома си енергийно ефективен не означава само да пускаме бойлера на нощна тарифа и да гасим лампите в помещенията, в които не стоим. Не, че това няма да помогне за по-ниски сметки за ток, но крайният резултат няма да е кой знае колко занижен.

Да изучите по-добре функциите на уредите у дома е добра първа стъпка към по-малък разход на електричество. Както сигурно се досещате и сами, повечето от тях се намират в кухнята и ето как тя се превръща в помещението с най-голяма консумация на енергия. Затова днес ще ви предложим няколко идеи, които ще ви помогнат да спестите излишния разход без да се налага да правите драстични промени в дома си.

Ето кои са те.

Помислете за смяна на електрическите крушки

На пръв поглед крушките са нещо безобидно, но много важно, тъй като те използват 10% от общата енергия на дома. Изгасянето на лампата, когато няма никой в помещението, е добра и едновременно с това недостатъчна практика.

Енергоспестяващите крушки биха свършили страхотна работа, като вариантът LED спестяват около 25% повече енергия, в сравнение с обикновените. Изборът им от цветове също привлича, защото може да харесате по-топла или по-студена светлина, в зависимост от предпочитанията ви.

Ефективно работещ хладилник

Хладилникът изразходва около 8% от енергията на дома ви, а ако използвате още един, тази цифра ще се умножи по две. Неизбежното при този изключително важен кухненски уред е, че трябва да работи непрекъснато, затова опциите в случая са две.

Първата е свързана с температурата, която поддържа хладилникът. Настойте го на 2-3 градуса и се уверете, че вратата му се затваря плътно. И втората - инвестирайте в енергоспестяващ уред. На пазара вече съществуват различни видове, които ще ви накарат да се усмихнете от удоволствие при следващата сметка за ток.

Умно готвене

Да не пропускаме, че основното, което правим в кухнята, е да готвим. Затова нека погледнем няколко важни неща, които биха могли да ни помогнат да бъдем повече енергийно ефективни.

С най-добра репутация са индукционните котлони, чиято ефективност достига цели 84%, което е впечатляващо. Предстои ли ви подновяването на уредите у дома, не се колебайте да инвестирате в този вид котлони.

Следващи в класацията са електрическите със 74% и на последно място са газовите - 40%. Цифрите говорят сами.

Друго много важно условие е да използвате тенджера или тиган, които отговарят на количеството храна, което ще готвите. Това е важно, тъй като по-голямата повърхност изисква повече енергия, за да се нагрее. Така че, ако не е необходимо, използвайте по-малки съдове за котлона.

Дайте оценка:

Тагове: тиган тенджера

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче