Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да използваме максимално добре остатъците от различни видове сирена

В никакъв случай не ги изхвърляйте


Много често, след като сме се насладили на вкусни и разнообразни на вид сирена, остават малки парченца или техните кори, които не знаем как да използваме. Вместо да ги изхвърляме, има много креативни начини да ги превърнем в нови и вкусни ястия. Ето няколко идеи за това какво да правим с остатъците от сирена.

Пригответе паста

Снимка: iStock by Getty Images

Един от най-лесните и вкусни начини да използвате остатъците от сирене е да ги добавите към паста. Настържете или нарежете сиренето на малки парченца и го добавете към горещата паста, заедно с малко масло и прясно мляко или сметана. Разбъркайте, докато сиренето се разтопи и образува кремообразен сос.

Тази техника работи особено добре с по-твърди сирена като пармезан, гауда или чедър, но може да използвате и комбинация от различни видове сирена.

Направете супа

Снимка: iStock by Getty Images

Корите от сирената и други техни остатъци са идеална добавка към супи, като им придават дълбок, богат вкус. Можете да ги използвате за направата на класическа супа от сирена или да добавите парченца в любимите си зеленчукови супи.

Оставете сиренето да се разтопи напълно, като внимавате да не прекалявате с количеството, за да не стане супата твърде гъста.

Пригответе домашна пица

Снимка: iStock by Getty Images • Снимката е с илюстративна цел

Остатъците от сирена са перфектни за приготвяне на домашна пица. Няма нужда от специални сирена - просто използвайте всичко, което имате на разположение. Нарежете сирената на тънки резени или ги настържете и ги разпределете равномерно върху пицата. Комбинирайте различни видове сирена за по-богат вкус - например моцарела с пармезан, синьо сирене или чедър.

Пригответе крокети

Снимка: iStock by Getty Images

Остатъците от сирена могат да бъдат използвани за приготвяне на вкусни крокети. Смесете настърганото сирене с яйца и галета, оформете малки топчета и ги изпържете до златисто. Те са чудесна добавка към супи, салати или като самостоятелно ястие с любимия ви сос.

Направете крекери

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Смесете остатъците от твърди сирена с брашно и масло, за да направите тесто за домашни крекери. Разточете тестото тънко, нарежете го на малки парченца и ги изпечете до хрупкаво златисто. Тези крекери са идеални за хапване с дипове, като добавка към супи или като лека закуска.

Добавете сиренето към салати

Снимка: iStock by Getty Images

Остатъците от сирена, особено синьо сирене, фета или козе сирене, са отлични за добавяне към салати. Нарежете сиренето на малки кубчета или го натрошете и го поръсете върху зелена салата, салата с плодове или салата с ядки и зърнени култури. Сиренето ще добави богатство и кремообразност на всяка салата.

Използвайте сиренето в сосове и дипове

Снимка: iStock by Getty Images

Остатъците от сирена могат да бъдат използвани за приготвяне на различни сосове и дипове. Настържете сиренето и го разтопете в тенджера с малко мляко или сметана, за да получите гладък сос, който можете да използвате върху паста, картофи или зеленчуци.

Диповете със сирене са идеални за потапяне на хляб, крекери или зеленчукови пръчици.

Дайте оценка:

Тагове: кашкавал моцарела пармезан ементал

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче