Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Храните, които правят чудеса с косата ви: Какво да ядете, за да бъде тя здрава и силна

Всяка промяна започва отвътре


Всеки мечтае за здрава, блестяща и силна коса, но често забравяме, че всичко започва отвътре.

Правилното хранене тук, а и не само, играе ключова роля, затова нека видим кои храни са подходящи, за да подобрите здравето на косата си.

Риба, особено сьомга, скумрия и сардини

Снимка: iStock by Getty Images

Нутриенти: Омега-3 мастни киселини, протеини, витамин D и B12.

Защо е полезна: Омега-3 мастните киселини са важни за поддържането на здравината и хидратацията на косата. Те помагат за намаляване на уврежданията на скалпа, които могат да доведат до загуба на коса. Протеините, от своя страна, са основни градивни елементи на косъма.

Яйца

Снимка: iStock by Getty Images

Нутриенти: Протеини, биотин, витамин B12, желязо и цинк.

Защо са полезни: Яйцата са отличен източник на биотин, който е важен за здравината на косъма и стимулира растежа му. Недостигът на този елемент може да доведе до загуба на коса. Освен това, протеините в яйцата укрепват космените фоликули.

Ядки и семена, особено бадеми и слънчогледови семки

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Нутриенти: Витамин Е, цинк, селен и омега-3 мастни киселини.

Защо са полезни: Витамин Е подобрява кръвообращението в скалпа и подпомага растежа на косата. Цинкът и селенът са важни за поддържане на здравето на скалпа и космените фоликули.

Спанак и други листни зеленчуци

Снимка: iStock by Getty Images

Нутриенти: Желязо, витамин А и С, фолиева киселина.

Защо са полезни: Желязото е необходимо за правилното кръвообращение и доставяне на кислород до космените фоликули. Витамин С подпомага усвояването на желязото, докато витамин А стимулира производството на себум, който естествено хидратира скалпа.

Моркови

Снимка: iStock by Getty Images

Нутриенти: Витамин А и каротеноиди.

Защо са полезни: Витамин А е важен за производството на себум, който предпазва косата от изсушаване и накъсване. Каротеноидите също така имат антиоксидантни свойства, които защитават космените фоликули от увреждания.

Авокадо

Снимка: iStock by Getty Images

Нутриенти: Витамини E и C, омега-9 мастни киселини.

Защо е полезно: Авокадото съдържа витамин Е, който помага за подобряване на кръвообращението и поддържане на здрав скалп. Омега-9 мастните киселини поддържат косата хидратирана и предотвратяват изсушаването.

Червено месо и птиче месо

Снимка: iStock by Getty Images

Нутриенти: Протеини, желязо, цинк и витамини от групата B.

Защо са полезни: Червеното и птичето месо са богати на протеини, които са основни градивни елементи на косъма. Желязото и цинкът подпомагат здравето на скалпа и стимулират растежа на косата.

Плодове - ягоди, боровинки и малини

Снимка: iStock by Getty Images

Нутриенти: Витамин C и антиоксиданти.

Защо са полезни: Витамин C е важен за производството на колаген, който укрепва космените фоликули и предотвратява начупването на косъма. Антиоксидантите защитават космените фоликули от увреждания от свободните радикали.

Сладки картофи

Снимка: iStock by Getty Images

Нутриенти: Бета-каротин и витамин А.

Защо са полезни: Сладките картофи са богати на бета-каротин, който тялото превръща във витамин А. Този витамин е необходим за здрав скалп и коса, тъй като стимулира производството на себум.

Чушки, особено червени

Снимка: iStock by Getty Images

Нутриенти: Витамин C и каротеноиди.

Защо са полезни: Червените чушки съдържат повече витамин C от портокалите, което ги прави отличен негов източник за поддържане на колагеновите нива и здравината на косата.

Заключението е ясно - здравата и красива коса започва с правилното хранене. Включете тези храни в ежедневната си диета и ще се радвате на по-красива, силна и блестяща коса.

Дайте оценка:

Тагове: риба ягоди авокадо