Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Джолан на конци в гювеч, подготвен само за 10 минути

Една идея за идните празнични дни

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова

Свинският джолан на конци е сред най-вкусните месни изкушения през зимните месеци. Идеален е не просто за ежедневна семейна вечеря или обяд, но и за празнично предложение около Коледа, Нова година и януарските именни дни. Често е пренебрегван в много домакинства на фона на свинските пържоли и котлети. Незаслужено недооценен е, а някои кулинари го определят като не първокласно качество месо.

Всъщност, джоланчетата са долните крака на животното (от коляното надолу) заедно с прилежащото към тях месо. В тях се съдържа голямо количество желатин. Мнозина се отричат от тях, защото смятат, че термичната им обработка е прекалено и неоправдано дълга. Тази рецепта е съкратен, но прекрасен вариант да им дадете отново шанс. Със сигурност ще ви убеди, че джоланът може да бъде същински кулинарен празник за небцето, особено в съчетание с дъхави подправки и сезонни кореноплодни зеленчуци. Още един бонус е, че времето за подготовка на ястието ще ви отнеме едва 10 минути, после поема съдбата си в свои ръце.

Необходими продукти:

  • 1 кг свински джолан без кост
  • 4 едри картофа
  • 2 стръка праз
  • 2 моркова
  • 5 скилидки чесън
  • 2 с.л. пушен червен пипер
  • 2 бр. дафинов лист
  • 2 с.л. сушена мащерка
  • 1 ч.ч. бира
  • 50 г масло
  • сол и черен пипер на вкус

Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета. Празът се почиства и нарязва на шайби. Морковите се белят и режат на едри кръгчета. Скилидките чесън се обелват и се оставят цели. Всички зеленчуци се слагат на дъното на глинен гювеч. Ако гювечът се ползва за пръв път, се намазва предварително на дъното и по стените с олио.

Зеленчуците се поръсват с 1 с.л. пушен червен пипер, 1 с.л. мащерка, сол и черен пипер. Объркват се добре.

Снимка: Ивайла Тодорова

Месото се измива и подсушава с домакинска хартия. Поръсва се с останалия червен пипер, мащерка, сол и черен пипер. Отупва се от всички страни старателно.

Снимка: Ивайла Тодорова

После се нарежда директно върху зеленчуците. Върху него се нарежда и нарязаното на малки кубчета масло, поръсва се с още малко мащерка и се поставя дафиновият лист.

Снимка: Ивайла Тодорова

Отстрани в гювеча се налива и бирата.

Снимка: Ивайла Тодорова

Ястието се слага в студена фурна. Включва се на 200 градуса без вентилатор и се пече в продължение на 2 часа. В последните 20 минути от печенето ястието се изважда, капакът на гювеча се премахва и се връща обратно във фурната, за да се допече и месото да хване приятна златиста коричка.

Снимка: Ивайла Тодорова

В края на печенето течността ще се е изпарила и ще е останала единствено собствената му мазнинка. При сервиране към всяка порция прибавете от образувалия се на дъното ароматен сос.

Снимка: Ивайла Тодорова

Съвет: Ястието би могло да се приготви и с цяло парче джолан с кост, но термичната обработка ще се увеличи с още 1 час, а може и повече. Ако решите да ползвате такъв, следете месото на по-чести интервали след втория час печене и проверявайте с нож дали се отделя от кокала на конци.

Съвет 2: Ако желаете да направите ястието още по-пищно и апетитно, можете преспокойно да добавите към него и глава пащърнак и сухи чушлета, стига да харесвате вкуса им.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло чесън сол черен пипер мащерка дафинов лист бира моркови праз свинско картофи пушен червен пипер

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче