Бялото греяно вино е освежаващ и по-лек вариант на класическото греяно червено вино. Това питие съчетава ароматите му с нежните вкусове на подправки и цитруси, правейки го перфектна опция за зимните месеци, когато искаме нещо топло, но с не толкова интензивен вкус.
Нека видим как да си го приготвите лесно у дома.
Какво ви е необходимо:
- 1 бутилка сухо бяло вино, като "Ризлинг", "Шардоне" или "Пино Гриджо". Тези сортове са с по-изтънчени аромати и няма да доминират над останалите подправки;
- 2-3 супени лъжици мед или кафява захар
- 1 портокал, нарязан на филийки;
- 1 лимон или лайм, нарязан на кръгчета;
- Подправки по избор: 1 пръчка канела, 4-5 карамфилчета, 1-2 броя звезден анасон, 1 малко парченце джинджифил;
- Ако желаете, можете да добавите и шепа плодове като ябълки, круши или дори боровинки за допълнителен вкус и аромат.
Начин на приготвяне:
- В голяма тенджера или касерола налейте бялото вино и го загрейте на ниска температура, като внимавате да не завира. Температурата на виното трябва да бъде около 60-70°C, за да се запазят неговите вкусови качества, без алкохолът да се изпарява.
- След като виното леко се затопли, добавете меда или захарта и разбъркайте, докато се разтвори напълно. Поставете резените портокал и лимон, канелата, карамфила, звездния анасон и джинджифила. Подправките и плодовете ще придадат на виното богат на аромати вкус.
- Оставете бялото вино да къкри леко на ниска температура за около 20 минути, като разбърквате от време на време. По този начин подправките и цитрусите ще се смесят добре с виното, без да губите алкохолните нотки.
- Когато напитката е готова, налейте я през цедка и я сервирайте топла в стъклени или керамични чаши. Насладете се на вкуса ѝ в компанията на любимите си приятели.
Още няколко съвети:
- Изберете сухо бяло вино: Сухите сортове са идеални за греяно вино, тъй като позволяват да добавите сладост чрез мед или захар, контролирайки интензитета на вкуса.
- Експериментирайте с подправките: Докато канелата и карамфилът са класически избор, бялото вино добре се съчетава с по-леки аромати като ванилия и розмарин. Това може да добави уникална нотка към напитката и да я направи още по-интересна.
- Добавете малко алкохол за акцент: Ако искате по-интензивен вкус, можете да добавите малко коняк, ром или ликьор към бялото вино.