Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бялото греяно вино - ефирният и топъл вкус на студените месеци

Научете как да си го приготвите у дома


Бялото греяно вино е освежаващ и по-лек вариант на класическото греяно червено вино. Това питие съчетава ароматите му с нежните вкусове на подправки и цитруси, правейки го перфектна опция за зимните месеци, когато искаме нещо топло, но с не толкова интензивен вкус.

Нека видим как да си го приготвите лесно у дома.

Какво ви е необходимо:

  • 1 бутилка сухо бяло вино, като "Ризлинг", "Шардоне" или "Пино Гриджо". Тези сортове са с по-изтънчени аромати и няма да доминират над останалите подправки;
  • 2-3 супени лъжици мед или кафява захар
  • 1 портокал, нарязан на филийки;
  • 1 лимон или лайм, нарязан на кръгчета;
  • Подправки по избор: 1 пръчка канела, 4-5 карамфилчета, 1-2 броя звезден анасон, 1 малко парченце джинджифил;
  • Ако желаете, можете да добавите и шепа плодове като ябълки, круши или дори боровинки за допълнителен вкус и аромат.

Начин на приготвяне:

  1. В голяма тенджера или касерола налейте бялото вино и го загрейте на ниска температура, като внимавате да не завира. Температурата на виното трябва да бъде около 60-70°C, за да се запазят неговите вкусови качества, без алкохолът да се изпарява.
  2. След като виното леко се затопли, добавете меда или захарта и разбъркайте, докато се разтвори напълно. Поставете резените портокал и лимон, канелата, карамфила, звездния анасон и джинджифила. Подправките и плодовете ще придадат на виното богат на аромати вкус.
  3. Оставете бялото вино да къкри леко на ниска температура за около 20 минути, като разбърквате от време на време. По този начин подправките и цитрусите ще се смесят добре с виното, без да губите алкохолните нотки.
  4. Когато напитката е готова, налейте я през цедка и я сервирайте топла в стъклени или керамични чаши. Насладете се на вкуса ѝ в компанията на любимите си приятели.

Още няколко съвети:

  • Изберете сухо бяло вино: Сухите сортове са идеални за греяно вино, тъй като позволяват да добавите сладост чрез мед или захар, контролирайки интензитета на вкуса.
  • Експериментирайте с подправките: Докато канелата и карамфилът са класически избор, бялото вино добре се съчетава с по-леки аромати като ванилия и розмарин. Това може да добави уникална нотка към напитката и да я направи още по-интересна.
  • Добавете малко алкохол за акцент: Ако искате по-интензивен вкус, можете да добавите малко коняк, ром или ликьор към бялото вино.

Дайте оценка:

Тагове: бяло вино карамфил канела джинджифил

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче