Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Божествен домашен конфитюр от ягоди само за 5 минути

Вижте нужните продукти и да започваме

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова

Лятното изобилие от пресни плодове е налице, а ако искате да им се наслаждавате и през зимата, сега е моментът да ги превърнете в божествени конфитюри и сладка.

Предлагам ви изключително бърза рецепта за приготовлението на фин и нежен конфитюр от ягоди, за която не ви е необходима почти никаква предварителна подготовка и само десетина свободни минути.

Нужните продукти за доза от 5 стандартни бурканчета за сладко са:

  • 1 кг и 200 г пресни ягоди
  • 700 г желираща захар
  • 1 лимон

Преди да започнем обаче нека видим какво представлява желиращата захар.

Желиращата захар е "спасение" за всички кулинари, които не разполагат с достатъчно време, а имат желание да приготвят сладка и конфитюри. Хубаво е, че в нея няма добавени оцветители и консерванти, а в основата на съставът й е пектинът, който е известен с ползите си за здравето.

Желиращата захар може да се използва за приготовление на абсолютно всякакви конфитюри и сладка, без значение какви са плодовете. Никога обаче не бива те да престояват, покрити с нея, каквато е технологията при обикновената захар. Желиращата не е подходяща за направата на компоти, както и за ежедневна употреба. Важно условие, ако решите да я ползвате, е да не превишавате времето за варене, защото след това ефектът е обратен и конфитюрът се втечнява. По време на варенето наистина е необходимо да разбърквате перманентно и енергично, тъй като желиращата захар действа като консервант. Варенето започва в момента, в който в плодовата смес се образуват балончета.

А сега нека пристъпим към приготвянето на конфитюра.

Снимка: Ивайла Тодорова

Първата стъпка е да измиете добре ягодите и да ги почистите от дръжките. Най-добре е да ги миете под четаща струя с помощта на гевгир.

Снимка: Ивайла Тодорова

Ако сте се сдобили с по-едри плодчета, нарежете ги на четвъртинки. Ако са по-ситни, може на ги разполовите или да ги оставите цели.

Снимка: Ивайла Тодорова

Нарязаните плодове се изсипват в тенджера с вместимост около 4 литра. Върху тях се изсипва захарта. Важно е да бъде желираща, защото именно това условие е в основата на бързото приготовление на конфитюра. Ще ви направи впечатление, че тя е по-ситна от стандартната рафинирана захар и прилича по-скоро на прах.

Снимка: Ивайла Тодорова

Върху плодовете изсипете и предварително изцедения лимонов сок. Разбъркайте добре и сложете тенджерата върху загрят на максимална степен котлон.

Снимка: Ивайла Тодорова

Когато конфитюрът започне да завира и да се "надига", намалете силата на огъня. Бъркайте непрестанно, като отстранявате пяната, която се образува най-отгоре, помагайки си с дървена лъжица.

Снимка: Ивайла Тодорова

Варете конфитюра само около 5 минути и не го покривайте с капак. Времето е напълно достатъчно, за да получите перфектната консистенция.

Снимка: Ивайла Тодорова

Именно това е магията на желиращата захар, която съкращава в пъти иначе трудоемката термична обработка, когато се ползва стандартна захар.

Снимка: Ивайла Тодорова

След като конфитюрът е готов, изсипете го, докато е все още горещ, в сухи бурканчета, но без да ги препълвате. Затегнете капачките и ги обърнете наобратно. Нека така да престоят поне една нощ, за да се вакуумират.

Ако искате да им придадете по-симпатичен вид, можете да ги декорирате с помощта на салфетка и канап или друг вид панделка, за да не си личат шарките на капачките, ако има такива.

Снимка: Ивайла Тодорова

Важен съвет: В случай, че ягодите, с които разполагате, са по-кисели и нямат естествена сладост, можете да увеличите количеството захар с още 100 или 200 грама.

Дайте оценка:

Тагове: ягоди лимонов сок

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче