Лятното изобилие от пресни плодове е налице, а ако искате да им се наслаждавате и през зимата, сега е моментът да ги превърнете в божествени конфитюри и сладка.
Предлагам ви изключително бърза рецепта за приготовлението на фин и нежен конфитюр от ягоди, за която не ви е необходима почти никаква предварителна подготовка и само десетина свободни минути.
Нужните продукти за доза от 5 стандартни бурканчета за сладко са:
- 1 кг и 200 г пресни ягоди
- 700 г желираща захар
- 1 лимон
Преди да започнем обаче нека видим какво представлява желиращата захар.
Желиращата захар е "спасение" за всички кулинари, които не разполагат с достатъчно време, а имат желание да приготвят сладка и конфитюри. Хубаво е, че в нея няма добавени оцветители и консерванти, а в основата на съставът й е пектинът, който е известен с ползите си за здравето.
Желиращата захар може да се използва за приготовление на абсолютно всякакви конфитюри и сладка, без значение какви са плодовете. Никога обаче не бива те да престояват, покрити с нея, каквато е технологията при обикновената захар. Желиращата не е подходяща за направата на компоти, както и за ежедневна употреба. Важно условие, ако решите да я ползвате, е да не превишавате времето за варене, защото след това ефектът е обратен и конфитюрът се втечнява. По време на варенето наистина е необходимо да разбърквате перманентно и енергично, тъй като желиращата захар действа като консервант. Варенето започва в момента, в който в плодовата смес се образуват балончета.
А сега нека пристъпим към приготвянето на конфитюра.
Първата стъпка е да измиете добре ягодите и да ги почистите от дръжките. Най-добре е да ги миете под четаща струя с помощта на гевгир.
Ако сте се сдобили с по-едри плодчета, нарежете ги на четвъртинки. Ако са по-ситни, може на ги разполовите или да ги оставите цели.
Нарязаните плодове се изсипват в тенджера с вместимост около 4 литра. Върху тях се изсипва захарта. Важно е да бъде желираща, защото именно това условие е в основата на бързото приготовление на конфитюра. Ще ви направи впечатление, че тя е по-ситна от стандартната рафинирана захар и прилича по-скоро на прах.
Върху плодовете изсипете и предварително изцедения лимонов сок. Разбъркайте добре и сложете тенджерата върху загрят на максимална степен котлон.
Когато конфитюрът започне да завира и да се "надига", намалете силата на огъня. Бъркайте непрестанно, като отстранявате пяната, която се образува най-отгоре, помагайки си с дървена лъжица.
Варете конфитюра само около 5 минути и не го покривайте с капак. Времето е напълно достатъчно, за да получите перфектната консистенция.
Именно това е магията на желиращата захар, която съкращава в пъти иначе трудоемката термична обработка, когато се ползва стандартна захар.
След като конфитюрът е готов, изсипете го, докато е все още горещ, в сухи бурканчета, но без да ги препълвате. Затегнете капачките и ги обърнете наобратно. Нека така да престоят поне една нощ, за да се вакуумират.
Ако искате да им придадете по-симпатичен вид, можете да ги декорирате с помощта на салфетка и канап или друг вид панделка, за да не си личат шарките на капачките, ако има такива.
Важен съвет: В случай, че ягодите, с които разполагате, са по-кисели и нямат естествена сладост, можете да увеличите количеството захар с още 100 или 200 грама.