Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Зелето - богато на витамини и минерали и три страхотни рецепти с него

Не пропускайте да опитате някоя от тях


Зелето е един от най-разпространените зеленчуци в българската кухня, а причината за това е неговата богата хранителна стойност и разнообразие от приложения. То е изключително полезно за здравето, благодарение на съдържанието на витамини, минерали и антиоксиданти. Ето някои от основните му ползи и как може да го включите в ежедневното си меню с вкусни рецепти.

Богато на витамини и минерали

Прясното зеле е източник на витамин C, който укрепва имунната система, и витамин K, важен за здравето на костите. То съдържа също калций, магнезий и желязо.

Съдържа антиоксиданти

Зелето съдържа антоцианини и други антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпаленията и предпазват клетките от увреждане.

Подобрява храносмилането

Благодарение на високото съдържание на фибри зелето подпомага правилното функциониране на стомашно-чревния тракт и предпазва от запек.

Има ниско съдържание на калории

Този зеленчук е подходящ за хора, които искат да отслабнат, тъй като е хранителен и засищ, без да добавя излишни калории.

Подобрява сърдечното здраве

Консумацията на зеле може да помогне за намаляване на нивата на "лошия" холестерол и кръвното налягане.

Хидратира

Съдържанието на вода в зелето е високо, което помага за поддържане на хидратацията на организма.

Детоксикира организма

Зелето подпомага естественото изчистване на токсините от тялото.

И не на последно място - зелето е изключително универсален зеленчук, който се готви лесно и може да се прилага в най-различни рецепти. Нека да видим три от тях.

Запеканка с прясно зеле и картофи

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 1 малка глава прясно зеле
  • 3-4 картофа
  • 200 мл готварска сметана
  • 150 г настърган кашкавал
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. олио
  • Сол и подправки (чубрица, черен пипер)

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете зелето и лука на ситно, а картофите - на тънки шайби.
  2. Задушете зелето и лука в олиото за 5-7 минути.
  3. В тава подредете картофите и върху тях добавете зелето. Полейте със сметаната и поръсете с настърган кашкавал.
  4. Запечете на 180°C за около 40 минути, или докато картофите омекнат и кашкавалът стане златист.

Прясно зеле със зеленчуци на тиган по китайски

Необходими продукти:

  • 1 малка глава прясно зеле
  • 1 червена чушка
  • 1 морков
  • 1 тиквичка
  • 2 скилидки чесън
  • 3 с.л. соев сос
  • 2 с.л. олио
  • Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете всички зеленчуци на тънки ленти.
  2. Загрейте олиото в тиган и добавете чесъна, нарязан на ситно. След 1 минута добавете зелето, чушката, моркова и тиквичката.
  3. Гответе на средна температура за около 10 минути, като разбърквате често.
  4. Подправете със соев сос, сол и черен пипер.

Поднесете го като самостоятелно ястие или като гарнитура към месо.

Прясно зеле с пиле

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 500 г пилешко месо (гърди или бутчета, по избор)
  • 1 малка глава прясно зеле
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 червена чушка
  • 2 домата (или 200 мл доматено пюре)
  • 2 с.л. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Чубрица и магданоз за аромат

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете зелето на тънки ленти, а лука, моркова и чушката - на ситно. Пилешкото месо нарежете на парчета.
  2. В голям тиган или тенджера загрейте олиото и запържете пилето до златисто. Извадете го и го оставете настрана.
  3. В същия съд добавете лука, моркова и чушката. Гответе ги за 5-7 минути, докато омекнат. След това добавете зелето и разбъркайте добре. Гответе още 10 минути, докато зелето леко намали обема си.
  4. Добавете червения пипер, солта и черния пипер. Разбъркайте, за да се смесят подправките равномерно.
  5. Настържете доматите или използвайте доматено пюре и го добавете към зеленчуците. Разбъркайте и върнете пилешкото в съда.
  6. Намалете котлона, покрийте с капак и оставете ястието да къкри на слаб огън за около 30-40 минути. Ако е необходимо, добавете малко вода, за да предотвратите загаряне.
  7. Поръсете готовото ястие с чубрица и пресен магданоз.

Сервирайте с пресен хляб или гарнитура от ориз.

Дайте оценка:

Тагове: чесън чубрица олио лук домати зеле моркови картофи чушки тиквички готварска сметана соев сос кашкавал

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче