Зелето е един от най-разпространените зеленчуци в българската кухня, а причината за това е неговата богата хранителна стойност и разнообразие от приложения. То е изключително полезно за здравето, благодарение на съдържанието на витамини, минерали и антиоксиданти. Ето някои от основните му ползи и как може да го включите в ежедневното си меню с вкусни рецепти.
Богато на витамини и минерали
Прясното зеле е източник на витамин C, който укрепва имунната система, и витамин K, важен за здравето на костите. То съдържа също калций, магнезий и желязо.
Съдържа антиоксиданти
Зелето съдържа антоцианини и други антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпаленията и предпазват клетките от увреждане.
Подобрява храносмилането
Благодарение на високото съдържание на фибри зелето подпомага правилното функциониране на стомашно-чревния тракт и предпазва от запек.
Има ниско съдържание на калории
Този зеленчук е подходящ за хора, които искат да отслабнат, тъй като е хранителен и засищ, без да добавя излишни калории.
Подобрява сърдечното здраве
Консумацията на зеле може да помогне за намаляване на нивата на "лошия" холестерол и кръвното налягане.
Хидратира
Съдържанието на вода в зелето е високо, което помага за поддържане на хидратацията на организма.
Детоксикира организма
Зелето подпомага естественото изчистване на токсините от тялото.
И не на последно място - зелето е изключително универсален зеленчук, който се готви лесно и може да се прилага в най-различни рецепти. Нека да видим три от тях.
Запеканка с прясно зеле и картофи
Необходими продукти:
- 1 малка глава прясно зеле
- 3-4 картофа
- 200 мл готварска сметана
- 150 г настърган кашкавал
- 1 глава лук
- 2 с.л. олио
- Сол и подправки (чубрица, черен пипер)
Начин на приготвяне:
- Нарежете зелето и лука на ситно, а картофите - на тънки шайби.
- Задушете зелето и лука в олиото за 5-7 минути.
- В тава подредете картофите и върху тях добавете зелето. Полейте със сметаната и поръсете с настърган кашкавал.
- Запечете на 180°C за около 40 минути, или докато картофите омекнат и кашкавалът стане златист.
Прясно зеле със зеленчуци на тиган по китайски
Необходими продукти:
- 1 малка глава прясно зеле
- 1 червена чушка
- 1 морков
- 1 тиквичка
- 2 скилидки чесън
- 3 с.л. соев сос
- 2 с.л. олио
- Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- Нарежете всички зеленчуци на тънки ленти.
- Загрейте олиото в тиган и добавете чесъна, нарязан на ситно. След 1 минута добавете зелето, чушката, моркова и тиквичката.
- Гответе на средна температура за около 10 минути, като разбърквате често.
- Подправете със соев сос, сол и черен пипер.
Поднесете го като самостоятелно ястие или като гарнитура към месо.
Прясно зеле с пиле
Необходими продукти:
- 500 г пилешко месо (гърди или бутчета, по избор)
- 1 малка глава прясно зеле
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 червена чушка
- 2 домата (или 200 мл доматено пюре)
- 2 с.л. олио
- 1 ч.л. червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
- Чубрица и магданоз за аромат
Начин на приготвяне:
- Нарежете зелето на тънки ленти, а лука, моркова и чушката - на ситно. Пилешкото месо нарежете на парчета.
- В голям тиган или тенджера загрейте олиото и запържете пилето до златисто. Извадете го и го оставете настрана.
- В същия съд добавете лука, моркова и чушката. Гответе ги за 5-7 минути, докато омекнат. След това добавете зелето и разбъркайте добре. Гответе още 10 минути, докато зелето леко намали обема си.
- Добавете червения пипер, солта и черния пипер. Разбъркайте, за да се смесят подправките равномерно.
- Настържете доматите или използвайте доматено пюре и го добавете към зеленчуците. Разбъркайте и върнете пилешкото в съда.
- Намалете котлона, покрийте с капак и оставете ястието да къкри на слаб огън за около 30-40 минути. Ако е необходимо, добавете малко вода, за да предотвратите загаряне.
- Поръсете готовото ястие с чубрица и пресен магданоз.
Сервирайте с пресен хляб или гарнитура от ориз.