За приготвянето на вкусни печени домати ще са ви необходими около пет минути подготовка и още двайсетина, за да станат готови.
Горещата температура и няколко прости подправки им дават отличен вкус, който след това може да обогати сосове, супи и различни видове гарнитури за месни ястия, само трябва да ги пасирате или смелите ситно с блендер. Тези домати са невероятна основа за пица, а знаейки как да ги приготвите, ще забравите за полуготовите и пълни с консерванти пюрета.
За рецептата, която ще ви предложим, може да използвате всички видове домати - от най-малките до най-големите. Важно е обаче да знаете, че по-дребните сортове ще изискват по-малко време за печене, докато по-големите - повече.
Не е нужно да почиствате сърцевината на доматите, тъй като тя ще омекне и ще се изпълни с вкусове. Просто ги нарежете наполовина и ги подправете с няколко билки, които ще гарантирант невероятен краен резултат.
Направете толкова домати, колкото са ви необходими. Може да ги запазите в добро състояние до няколко дни, въпреки че ще изгубят част от привлекателната си текстура, която придобиват веднага след изпичане.
Необходими продукти:
- 1 с.л. зехтин
- 2 ч.л. балсамов оцет
- 2 скилидки чесън, наситнен
- 6 малки домата
- Сол и черен пипер на вкус
- Босилек, риган и мащерка по желание
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 220 градуса.
- В малка купичка смесете всички подправки.
- Разрежете доматите наполовина и ги сложете с разрязаната част нагоре в плоска тава, покрита предварително с фолио или хартия за печене.
- Върху тях разпределете течността с подправките, поръсете с още малко сол и черен пипер.
- Печете доматите, докато придобият златист загар, около 20-30 мин.