Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ястия с кисело зеле, които стават и за лятото

Ако ви е останал някой друг буркан в мазето

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Често свързвано със студените месеци поради своя остър вкус и хранително съдържание, киселото зеле всъщност може да бъде вкусна съставка за различни ястия през и през цялата година. Нека разгледаме някои от тях.

Салата от кисело зеле

Салатите са популярен избор за летни ястия и добавянето на кисело зеле към вашата може да ѝ придаде хрупкав и пикантен нюанс. Комбинирайте нарязаното зеле с печена червена чушка и сварени яйца. Овкусете я с майонеза и я поръсете с препечени тиквени или слънчогледови семки. Сервирайте я охладена.

Снимка: iStock by Getty Images • Снимката е с илюстративна цел

Мезе с кисело зеле

Класиката от кисело зеле, малко олио и червен пипер е толична и за лятото, защото много си ходи с една ледено студена ракийка.

Кисело зеле с ориз

Сварете ориза според инструкциите на опаковката. Междувременно задушете нарязаното кисело зеле със скилидка чесън, малко олио и сол на вкус. След като омекне, смесете го с ориза. По желание можете да добавите запържени парченца бекон или натрошено сирене.

Пица с кисело зеле

Добавете нова нотка към любимата си пица, като използвате и малко наситнено кисело зеле. Нарежете го на тънки ленти и го сотирайте в горещ тиган с лук, чесън и бекон. Разстелете тестото за пица, намажете го с доматен сос и добавете плънката от тигана. Поръсете с моцарела и печете пицата докато сиренето се разтопи и стане златисто. С тази рецепта със сигурност ще впечатлите гостите.

Кюфтета от кисело зеле

В кухненски робот смесете нарязано кисело зеле, галета, яйце, лук, кимион, черен пипер и магданоз. Оформете сместа на малки кюфтета и ги изпечете във фурната, докато се зачервят и станат хрупкави. Сервирайте ги като предястие или ги използвайте за направата на хамбургери.

Снимка: iStock by Getty Images • Снимката е с илюстративна цел

Студена супа от кисело зеле

През летните жеги можете да се поразхладите с тази освежаваща супа. В блендер смесете 100 г сварено кисело зеле, 2 обелени картофа, зеленчуков бульон, наситнен копър, малко зехтин и 1 ч.л. горчица. Подправете със сол, черен пипер и щипка смлян кориандър. Оставете ястието в хладилника за около час и сервирайте.

Кисело зеле на скара

Ако не ви се готвят сложни манджи, опитайте това мезе. Мариновайте нарязаното на едри парчета кисело зеле в зехтин, лимонов сок, чесън, риган и розмарин. Загрейте скарата добре и запечете всяко парче до получаване на лека коричка. Този метод на готвене добавя пушен аромат към самото кисело зеле, а го прави перфектната гарнитура към всяко барбекю.

Снимка: iStock by Getty Images • Снимката е с илюстративна цел

Кисело зеле с юфка

Задушете нарязано зелето със скилидка чесън, лук и резени бекон. След това добавете сварена юфка и залейте всичко това със сметана, кисело мляко и настърган грюер. Печете, докато сиренето се разтопи и образува златиста коричка. Готови сте за една прохладна семейна вечеря.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън кисело зеле кориандър олио магданоз кюфтета пица супа риган кимион кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче