Често свързвано със студените месеци поради своя остър вкус и хранително съдържание, киселото зеле всъщност може да бъде вкусна съставка за различни ястия през и през цялата година. Нека разгледаме някои от тях.
Салата от кисело зеле
Салатите са популярен избор за летни ястия и добавянето на кисело зеле към вашата може да ѝ придаде хрупкав и пикантен нюанс. Комбинирайте нарязаното зеле с печена червена чушка и сварени яйца. Овкусете я с майонеза и я поръсете с препечени тиквени или слънчогледови семки. Сервирайте я охладена.
Мезе с кисело зеле
Класиката от кисело зеле, малко олио и червен пипер е толична и за лятото, защото много си ходи с една ледено студена ракийка.
Кисело зеле с ориз
Сварете ориза според инструкциите на опаковката. Междувременно задушете нарязаното кисело зеле със скилидка чесън, малко олио и сол на вкус. След като омекне, смесете го с ориза. По желание можете да добавите запържени парченца бекон или натрошено сирене.
Пица с кисело зеле
Добавете нова нотка към любимата си пица, като използвате и малко наситнено кисело зеле. Нарежете го на тънки ленти и го сотирайте в горещ тиган с лук, чесън и бекон. Разстелете тестото за пица, намажете го с доматен сос и добавете плънката от тигана. Поръсете с моцарела и печете пицата докато сиренето се разтопи и стане златисто. С тази рецепта със сигурност ще впечатлите гостите.
Кюфтета от кисело зеле
В кухненски робот смесете нарязано кисело зеле, галета, яйце, лук, кимион, черен пипер и магданоз. Оформете сместа на малки кюфтета и ги изпечете във фурната, докато се зачервят и станат хрупкави. Сервирайте ги като предястие или ги използвайте за направата на хамбургери.
Студена супа от кисело зеле
През летните жеги можете да се поразхладите с тази освежаваща супа. В блендер смесете 100 г сварено кисело зеле, 2 обелени картофа, зеленчуков бульон, наситнен копър, малко зехтин и 1 ч.л. горчица. Подправете със сол, черен пипер и щипка смлян кориандър. Оставете ястието в хладилника за около час и сервирайте.
Кисело зеле на скара
Ако не ви се готвят сложни манджи, опитайте това мезе. Мариновайте нарязаното на едри парчета кисело зеле в зехтин, лимонов сок, чесън, риган и розмарин. Загрейте скарата добре и запечете всяко парче до получаване на лека коричка. Този метод на готвене добавя пушен аромат към самото кисело зеле, а го прави перфектната гарнитура към всяко барбекю.
Кисело зеле с юфка
Задушете нарязано зелето със скилидка чесън, лук и резени бекон. След това добавете сварена юфка и залейте всичко това със сметана, кисело мляко и настърган грюер. Печете, докато сиренето се разтопи и образува златиста коричка. Готови сте за една прохладна семейна вечеря.