Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Мусака с кисело зеле

Не пропускайте тази кулинарна зимна приказка

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
60’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Ястието става много вкусно и си е типично зимна рецепта. А тъй като се слага кисело зеле, прибавя се и малко сварен боб, защото двете съставки много си отиват. Заради самия боб пък човек може да се възползва и да сложи малко девисил и джоджен. Така се получава една богата на вкус мусака за студените зимни дни, през които организмът се нуждае от много енергия.

Преди всичко останало:

Картофите на кубчета се слагат в тава, поръсват се с черен пипер, зехтин, риган, мащерка и червен пипер. Върху тях се слагат 2 бучки краве масло и се оставят за 25 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Снимка: Юлиян Илиев

Относно плънката:

В 2 с.л. зехтин се запържват лукът, чесънът, морковите и чушките.

Снимка: Юлиян Илиев

Добавя се каймата, натрошава се с дървена лъжица на ситни късчета и се пържи 3 мин. Изсипва се консервата с боба и всичко се разбърква.

Снимка: Юлиян Илиев

Добавя се киселото зеле и продуктите в тигана се готвят за още 5 мин.

Снимка: Юлиян Илиев

Кубче телешки бульон се разтваря в 1 ч.ч. вряла вода заедно с 2 ч.л. захар.

В тигана се ръси малко червен пипер, сместа се разбърква и се добавят телешкият бульон, доматеното пюре, доматите от консерва, малко чубрица, джоджен, девисил, дафинов лист и целина.

Снимка: Юлиян Илиев

Котлонът се намаля на средна степен и с периодично бъркане се оставя плънката да къкри до извиране на течността.

Мусаката:

Тавата се вади от фурната и плънката се разпределя върху картофите с помощта на дървена лъжица.

Снимка: Юлиян Илиев

С един черпак зелев сок се измива останалото в тигана и с него се полива мусаката.

Снимка: Юлиян Илиев

Заливката:

В купа се разбиват два жълтъка, 200 мл. прясно мляко и 3 с.л. зехтин. Сосът се изсипва в разтопено краве масло и на бавен огън се бърка, докато не започне да образува балончета.

Снимка: Юлиян Илиев

Снимка: Юлиян Илиев

Мусаката се залива и се оставя да се пече за 40 мин. на 180 градуса.

Снимка: Юлиян Илиев

Сервира се със стръкчета пресен лук или чесън.

Снимка: Юлиян Илиев

Ето и необходимите продукти:

  • 250 г картофи, обелени, нарязани на кубчета
  • 250 г кисело зеле
  • краве масло
  • зехтин
  • 4 скилидки чесън, наситнени
  • 1 глава червен лук, наситнен
  • 2 моркова, на дребно
  • 2 червени пиперки, на дребно
  • 300 г кайма смес
  • 1 кубче телешки бульон
  • 2 ч.л. захар
  • червен пипер
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 консерва домати на кубчета или смлени
  • чубрица
  • джоджен
  • девисил
  • 3-4 бр. дафинов лист
  • целина
  • 100 мл. сок от кисело зеле
  • 2 жълтъка
  • 200 мл. прясно мляко
  • стръкове пресен лук или чесън, за гарнитура

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън червен пипер кисело зеле девисил чубрица дафинов лист пресен лук червен лук домати моркови целина кайма смес телешки бульон картофи яйца бяла захар червени чушки джоджен прясно мляко доматено пюре пресен чесън

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче