Ястието става много вкусно и си е типично зимна рецепта. А тъй като се слага кисело зеле, прибавя се и малко сварен боб, защото двете съставки много си отиват. Заради самия боб пък човек може да се възползва и да сложи малко девисил и джоджен. Така се получава една богата на вкус мусака за студените зимни дни, през които организмът се нуждае от много енергия.
Преди всичко останало:
Картофите на кубчета се слагат в тава, поръсват се с черен пипер, зехтин, риган, мащерка и червен пипер. Върху тях се слагат 2 бучки краве масло и се оставят за 25 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Относно плънката:
В 2 с.л. зехтин се запържват лукът, чесънът, морковите и чушките.
Добавя се каймата, натрошава се с дървена лъжица на ситни късчета и се пържи 3 мин. Изсипва се консервата с боба и всичко се разбърква.
Добавя се киселото зеле и продуктите в тигана се готвят за още 5 мин.
Кубче телешки бульон се разтваря в 1 ч.ч. вряла вода заедно с 2 ч.л. захар.
В тигана се ръси малко червен пипер, сместа се разбърква и се добавят телешкият бульон, доматеното пюре, доматите от консерва, малко чубрица, джоджен, девисил, дафинов лист и целина.
Котлонът се намаля на средна степен и с периодично бъркане се оставя плънката да къкри до извиране на течността.
Мусаката:
Тавата се вади от фурната и плънката се разпределя върху картофите с помощта на дървена лъжица.
С един черпак зелев сок се измива останалото в тигана и с него се полива мусаката.
Заливката:
В купа се разбиват два жълтъка, 200 мл. прясно мляко и 3 с.л. зехтин. Сосът се изсипва в разтопено краве масло и на бавен огън се бърка, докато не започне да образува балончета.
Мусаката се залива и се оставя да се пече за 40 мин. на 180 градуса.
Сервира се със стръкчета пресен лук или чесън.
Ето и необходимите продукти:
- 250 г картофи, обелени, нарязани на кубчета
- 250 г кисело зеле
- краве масло
- зехтин
- 4 скилидки чесън, наситнени
- 1 глава червен лук, наситнен
- 2 моркова, на дребно
- 2 червени пиперки, на дребно
- 300 г кайма смес
- 1 кубче телешки бульон
- 2 ч.л. захар
- червен пипер
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 консерва домати на кубчета или смлени
- чубрица
- джоджен
- девисил
- 3-4 бр. дафинов лист
- целина
- 100 мл. сок от кисело зеле
- 2 жълтъка
- 200 мл. прясно мляко
- стръкове пресен лук или чесън, за гарнитура