Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ядене преди заспиване: Кои храни да избягвате, за да спите спокойно

Не само стресът може да е причина за въртене в леглото


Не е необходимо да отбелязваме, че сънят е от съществено значение за здравето. Когато е спокоен и пълноценен, той позволява на тялото да функционира правилно, да си почине и да помогне на органите да се възстановят след края на деня.

За да е добър сънят ни обаче, е добре да се опитваме да се съобразяваме с някои неща по повод храната и напитките във вечерните часове. Много хора пренебрегват тази идея, но късното ядене влияе на процеса на храносмилане, следователно, негативните последствия се прехвърля и върху съня. Каква е храната, която приемаме вечер, също е от значение.

Какво да избягвате да консумирате преди заспиване

Първото и най-важно, което няма и да ви изненада, е кофеинът. Той може да ви ободрява сутрин, но след 16 ч. е възможно да нанесе последствия върху съня ви. Тук включваме също черния чай, енергийните напитки и газираните, които пък от своя страна са с високо съдържание на захар. Тя също възбужда нервната система.

В следобедните часове заменете тези напитки с прясно изцедени сокове или билков и зелен чай.

Снимка: iStock by Getty Images

Алкохолът също не е добър съюзник на съня, макар да ни заблуждава усещането за отпускане и сънливост. Действието му може да бъде разделено в две посоки: улеснява заспиването, насърчавайки отпускането на мускулния тонус, но след това предизвиква нестабилност на съня, което се изявява в чести събуждания, а понякога и в безсъние.

Когато се прекали с приема на алкохол, тялото се дехидратира, желанието за вода се увеличава и приемането ѝ в големи количества отваря нов порочен кръг, нарушаващ съня - честото ходене до тоалетна.

Снимка: iStock by Getty Images

Оставете преработените храни

Въпреки че звучи изключително изкушаващо да похапвате пакетирани храни преди заспиване, опитайте се да се отървете от този вреден навик. Освен вредата върху тялото, силно преработените храни влияят и на качеството на съня. Това се дължи на множеството консерванти и подобрители на вкуса, които пречат на нормалните нива на пептида хипокретин. Той е изключително важен, тъй като отговаря освен за регулирането на емоциите и настроението, но и за регулацията на циклите на сън-събуждане. И по-просто казано - твърде мазната храна променя чувствителността на тялото към него. Ето защо вечер може да изключите от менюто си също и сухите меса.

Снимка: iStock by Getty Images

Мненията за приемането на високо протеинови хранителни продукти вечер са противоречиви. Според някои специалисти протеинът преди лягане помага за изграждането на мускулна маса през нощта и спомага за намаляване чувството на глад сутрин. Той обаче е трудно смилаем и бавно разградим от тялото елемент и така храносмилателната система може да се претовари, което да доведе до проблеми в съня, свързани с чести събуждания.

Като обобщение можем да кажем, че преди лягане е добре да хапвате по-леки храни. Добре е това да се случва поне час преди да се отправите към леглото, за да дадете възможност на тялото да си свърши работата и след което и то да се отдаде на блажена почивка.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче