Повечето заведения предлагат този вкусен мексикански сандвич със завита или прегъната през средата питка и го наричат "Тако". В тази рецепта обаче се подхожда по малко по-различен начин. Питките се разрязват през средата, за да се образува нещо като хрупкава черупка от две половини, които после се сглобяват и слепват с помощта на вкусната плънка.
Необходими продукти:
- 500 г пилешки гърди
- 1 ч.л. мащерка, суха
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. лют червен пипер
- 1 ч.л. чесън на прах
- 2 с.л. зехтин
- 20 г соев сос
- 6 питки за тако
- 1 глава червен лук
- 1/2 домат
- 1/2 авокадо
- 8 с.л. цедено кисело мляко
- 1/2 връзка кориандър
Начин на приготвяне:
- Нарежете пилешкото месо на тънки ивици и след това на малки парченца. Сложете ги в дълбока купа заедно с мащерката, червения пипер, люспите от чили, чесъна, 1 с.л. зехтин и соевия сос. Разбъркайте всичко това с ръце или с лъжица. Покрийте купата с найлоново фолио и я оставете в хладилника 30 минути.
- Сложете един тиган с 1 с.л. зехтин на умерен огън и го оставете няколко мунути да загрее добре.
- Извадете пилето от хладилника, прехвърлете го в тигана и го запържете за 4-5 минути. Не бъркайте много, за да не стане месото прекалено сухо.
- Загрейте фурната до 180° с включен вентилатор.
- Нарежете питките на две половини. Направете няколко топки от алуминиево фолио и ги поставете в питките, за да останат отворени по време на печене.
- Сложете ги в тава, покрита с хартия за печене, и ги дръжте във фурната за около 5 мин.
- Извадете тавата от фурната, махнете топките фолио и оставете питките настрана, за да се охладят.
- Нарежете лука, домата и авокадото на тънки ивици и напълнете тако питките с тях като добавите пилето и цеденото кисело мляко. Поръсете плънката с наситнен пресен кориандър.