Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Според кардиолозите: Колко са чашите кафе на ден, които е позволено да изпиете

Интересно проучване доказва ползата от напитката


Кафето е повече от напитка. То е част от начина на живот на милиони хора по света и е на особена почит в много държави в Европа.

Темата за консумацията му обаче винаги предизвиква спорове. Някои го издигат в култ, посочвайки положителните му качества, докато други са категорични, че трябва да се стои далеч от него. Но както при всичко останало, балансът е този, който държи нещата под контрол, дори да не ни се струва така.

Според мащабно проучване, представено през 2021 г. на конгреса на Европейското дружество по кардиология, кафето може да има положително въздействие върху здравето на сърцето.

Редовното му пиене наистина е способно да намали определени рискове, свързани с него. Затова специалистите са категорични, че до три чаши кафе на ден няма да ви убият, а ще помогнат в борбата срещу появата на мозъчно-съдов инцидент и фатални за човека сърдечни заболявания. В заключение се появява следният изненадващ факт - любителите на ободряващата напитка имат по-здрави и по-издръжливи сърца.

За посоченото проучване специалистите изследват връзката между обичайната консумация на кафе и случите на инфаркт, инсулт и леталния изход от тях. В него участват повече от 468 хил. души, които не са имали признаци за проблеми със сърцето в началото на изследването.

"Анализът показва, че онези, които пият кафе ежедневно, в сравнение с участниците, които не са такива любители на напитката и я консумират нередовно, имат дори по-големи по размер сърца и по-добре функциониращи. Това заключение е в отговор на твърдение, гласящо, че кофеиновата напитка има вредни ефекти за стареенето на сърдечния орган", обяснява д-р Жудит Симон от Центъра за сърдечно-съдови заболявания към университета в Будапеща, която е и водещ автор на изследването.

Други проучвания също достигат до подобни резултати. Мета-анализ показва как хората, които пият от три до четири чаши кафе на ден смаляват риска от инсулт с 30% и с почти 16% от сърдечно-съдови заболявания.

И тук може би е добре е да уточним, че не става въпрос за чаени чаши, пълни догоре с кафе. Въпреки че нивата на кофеин в него варират, в зависимост от начина, по който е приготвено, придържайте се към количеството на нормалното еспресо, ако имате нужда от конкретика.

Дайте оценка:

Тагове: кафе

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче