Ако сте любители на кафето и всеки ден го приготвяте в по-големи количества, в никакъв случай не се запътвайте да го изхвърляте в мивката. Има толкова неща, които може да направите с останалата от сутринта ободряваща напитка, че не си заслужава да я отпращате в канала.
Замразете кафето на ледени кубчета
Сипете остатъка от кафе във формички за лед и всеки път, когато ви се допие нещо ободряващо и студено, просто посегнете към камерата. Залейте кубчетата с прясно или ядково мляко, добавете любимите си топинги и вкусове и за миг ще се наслаждавате на пълна с удоволствия чаша кафе.
Направете си тирамису
Този класически десерт е повече от подходящо място, където да уползотворите излишното останало кафе. Напоете с него бишкоти, намажете ги с пухкаво маскарпоне и завършете с какао на прах и готово - вече имате перфектно тирамису.
Сладкото и кафето са вкусове, които обичат да си общуват.
Раздвижете салатения дресинг
Кафето може да послужи за регулатор на вкусовете. То придава уникална дълбочина на салатения дресинг, а горчивината му лесно бива смекчена, ако прибавите захар.
Прибавете го в соса барбекю
Типичната рецепта за този сос включва доматено пюре или кетчуп, сос "Уорчестър", кафява захар, оцет и червен пипер. Промяната на баланса във вкусовете тук сигурно изглежда налудничава, но прибавите ли кафе, няма да сбъркате. Горчивината му компенсира сладостта на соса, а интензивният му вкус допълва нотките опушеност на месото.
Ако искате сосът да е гъст, а не течен, не забравяйте да оставите всички съставки да къкрят поне 25 мин., за да се изпари по-голямата част от течността.