Необходими подукти:
- 36 бр. бишкоти "Савоярди"
- 250 г маскарпоне
- 125 г крема сирене
- 3 яйца
- 1 ч.ч. пудра захар
- няколко капки есенция ром
- 50 мл ликьор "Амарето"
- 100 мл еспресо
- какао за декорация
Начин на приготвяне:
- Белтъците се отделят от жълтъците.
- Жълтъците се разбиват заедно със захарта с миксер на крем. Към тях се добавят маскарпонето, крема сиренето и есенцията ром. Бърка се до гладкост.
- С чисти и сухи бъркалки на миксера белтъците и щипка сол към тях се разбиват на твърд сняг. Добавят се на етапи към жълтъчната смес и се бъркат леко с шпатула до хомогенност.
- Еспресото се смесва с ликьора.
- По стените на форма с падащо дъно (диаметър 20 см) се редят вертикално една до друга счупени на половина бишкоти, предварително потопени в кафето. Подреждат се плътно и на дъното. Слага се слой крем. Отгоре пак бишкоти. Завършва се с крем.
- Тирамисуто се прибира в хладилник за 24 часа.
- Поръсва се с какао преди сервиране.