Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кафе или матча: С коя от двете напитки е добре да започвате деня си

Латето с японския зелен чай става все по-популярно


Всеки ден около един милиард души по целия свят започват деня си с чаша кафе. Любимата гореща напитка не спира да бъде предпочитана, въпреки противоречивите мнения, които съществуват по повод влиянието ѝ върху здравето.

Друга напитка - нова, модерна и доста бързо набираща популярност сред младите и здравословно живеещи хора обаче влиза в открита битка с кафето. Това е матча лате.

Японският чай матча е висококачествен, фино смлян зелен чай, който се набавя от вечнозеленото растение Camellia Sinensis. Ако погледнем назад в историята ще видим, че полезните листенца започват разпространението си преди повече от 800 години, когато будисткият монах Ейсай внася растението от Китай и го засажда в Япония.

Преди матчата беше позната повече сред любителите на чая, но през последните години тя набира все по-голяма популярност.

Снимка: Unsplash

Латето с матча има леко сладък и тревист вкус, който определено се харесва, но няма нищо общо с този на кафето. Японският зелен чай обаче съдържа кофеин. Ето защо той се превръща в предпочитана здравословна алтернатива на класическата енергизираща напитка.

И матчата, и кафето имат ползи за здравето. И двете съдържат антиоксиданти, които добре знаем, че се боря със свободните радикали в тялото. Зеленият чай има L-теанин, отговорен за подобряването на фокуса, бдителността и яснотата на ума, също така участва и в обновяването на клетките. От своя страна, кафето стимулира производството на гастрин - хормон, който насърчава секрецията на стомашната киселина, а това би било полезно за хората, страдащи от трудно храносмилане.

Снимка: iStock by Getty Images

Както казахме по-рано, и двете напитки съдържат кофеин, но в тази надпревара кафето излиза на челната позиция. Една чаша от него обикновено има между 95 и 165 милиграма кофеин, като това зависи от вида на кафето и метода му на приготвяне. Чаена лъжичка матча пък съдържа между 30 и 88 милиграма от ободряващото вещество.

Изводът е, че кафето ще ви енергизира много по-бързо, но и ефектът му ще бъде по-краткотраен, дори е възможно след това да почувствате умора. Матчата ще ви зареди с енергия, която е с по-продължително действие.

Коя от двете напитки ще предпочетете е изцяло ваш избор. Хубавото е, че може да ги редувате в зависимост от това как протича денят ви и какви задачи имате да свършите. Чувствайте се свободни да експериментирате и да усетите как тялото

Дайте оценка:

Тагове: кафе

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче