Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Скритите тайни на балсамовия оцет и как да разгърнете максимално вкуса му

Познат още от Средновековието, той е гордостта на град Модена


Балсамовият оцет е малко по-гъст и много по-сладък от обикновения винен оцет. Съдържа около 25 г захари на 100 мл, в сравнение със само 0.6 г за същото количество, което притежава неговият класически братовчед. Тази значителна разлика във вкусовете може да повдигне въпроса кога е добре да употребяваме балсамовия оцет, за да се възползваме максимално от неговите ценни качества.

В италианския град Модена са добре запознати с тях не от вчера и от днес, а още от Средновековието. От текстове на близо 500 години се разбира за технологията на приготвянето му, като според исторически сведения дукът на Модена Франческо IV никога не тръгвал на път без да има няколко бутилки балсамов оцет със себе си. Друг интересен факт е, че съдът, в който се приготвял, се предавал от майка на дъщеря като едно от най-ценните притежания в семейството.

Снимка: iStock by Getty Images

Умерената му ежедневна консумация е безопасна за здравето и дори се вписва добре в една балансирана диета. Освен това, този оцет е пълен с антиоксиданти, в лицето на полифенолите, които помагат в борбата на тялото със свободните радикали.

Сред останалите предимства на балсамовия оцет са оказването на помощ в контролирането на теглото, тъй като при овкусяването на салати може да се намали употребата на мазнина заради интензивния му вкус. Той насърчава оптималното храносмилане благодарение на оцетната киселина и съдържащите се в него пробиотици.

Когато го купувате от магазина, търсете такъв, който има в съдържанието си гроздова мъст като водеща съставка и без ненужни такива. По-евтините и некачествени марки ще бъдат с високо съдържание на добавена захар, опитвайки се по този начин да имитират вкуса на балсамовия оцет.

Този вид оцет не е подходящ за термична обработка. Добре е да го добавяте към вече готови ястия и то само по няколко капки, тъй като ароматът му е доста интензивен. Те могат да бъдат такива със зеленчуци или месни, защото балсамовият оцет умее да подчертава добре вкуса на местото. Вписва се чудесно в различни дресинги за салати и сосове.

Дайте оценка:

Тагове: балсамов оцет

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче