Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Само за смелчаци: Петте най-пикантни ястия в света, които ще накарат устата ви да затанцува

Бихте ли се осмелили


Когато става дума за най-добрите пикантни ястия в света, е редно първо да отправим благодарност към някои от най-ярките представители на лютите чушки, които в компанията на подходящите подправки разкриват мощни пластове от вкусове, вълнуващи небцето.

Всеки продукт от природата, притежаващ пикантен вкус, има свой предшественик, довел до опитомяването му. В това число влизат джинджифилът, хрянът, горчицата, както и лютите чушки. За да бъдат във вида, в който ги познаваме днес, техните пра роднини са били култивирани.

Още от векове хората търсят различни начини как да овкусят храната си. Освен като допълнителен елемент от вкусовата палитра, лютивостта в някои растения е използвана и като превенция от развитието на различни болестотворни бактерии, засягащи стомашно-чревния тракт. Ето защо на места по света, където е съществувала или все още съществува тази опасност, храната е по-скоро лютива. Разбира се, не това е единствената причина за пикантните ястия. Не бива да пропускаме и фактите, свързани с културата на хранене и местните растителни продукти.

Ако сте любители на лютивия вкус, със сигурност ще ви е любопитно да разберете кои са петте ястията, влизащи в топ 20 на най-пикантни в света според класацията на Би Би Си. Въпреки че не са подредени в точно определен ред, те със сигурност притежават качествата, които да ги изстрелят на челните позиции в тази категория.

Сом там, Тайланд

Снимка: iStock by Getty Images

Произхождаща от обичащата подправките провинция Исан в североизточен Тайланд, тази свежа салата с огнен вкус е сред основните предложения в тайландските ресторанти по света.

Основната съставка в нея е настъргана или нарязана на жулиени неузрялата папая, която се смесва със зелен фасул и микс от азиатски продукти, включващи сок от тамаринд, сушени скариди, рибен сос и др.

Тайландските люти чушки, известни под сорта "Птиче око", придават на салатата необходимата огненост, която е способна да ви изстреля в космоса.

Пиле/свинско "Джърк", Ямайка

Снимка: iStock by Getty Images

Любимата люта чушка на Ямайка е скоч боне, обичана не само заради пикантността, но и заради аромата, вкуса и цвета си. За жителите на ямайка степента на лютивост има своя скала. Тя се определя от цвета на чушките, които се предлагат в зелени, оранжеви, червени и лилави краски, като пикантността им се усилва в този ред.

Скоч боне е главен герой в няколко ястия на острова, включително на такива с риба и къри, но в пиле/свинско "Джърк" чушката е повече от добре позната. Опушеното и пикантно месо е известно навсякъде, където може да се види ямайска кухня. Приготвя се върху въглища от дървесина на дървото бахар, като подправката също пристъства в ястието.

Аям Бетуту, Индонезия

Снимка: iStock by Getty Images

Популярно най-вече на островите Бали и Ломбок това ястие от пълнено цяло пиле е приготвено с ароматната и интензивна на вкус паста бетуту - смесена подправка, която включва смлени люти чушки, галангал (растение от семейството на джинджифила), шалот, чесън, куркума, паста от скариди и други продукти.

Когато бъде намазано с тази ароматна подправка, пилешкото се увива в бананови листа и се готви на пара.

Това ястие се сервира по време на религиозни церемонии в Бали, но вече ще го откриете и в ресторантите по цял свят.

Пад кра пао, Тайланд

Снимка: iStock by Getty Images

Това е ястие, което се яде на крак, когато имате нужда от нещо питателно, което да похапнете бързо. Пад кра пао се предлага навсякъде по улиците и ресторантите на Тайланд - от Банкок до островите.

Считан за тайландския еквивалент на сандвич или бургер, ястието е смес от смляно свинско месо, тайландски люти чушки, свещен босилек и може да се поръча толкова пикантно, колкото човек предпочита.

Според местните жители пад кра пао върви чудесно с гарнитура от пържено яйце с течен жълтък.

Паста арабиата, Италия

Снимка: iStock by Getty Images

Името на тази класическа паста от Рим ви настройва какво да очаквате. На италиански arrabiata означава "ядосан", а ястието съчетава привидно обикновената паста пене с огнените нотки на соса, който я облива.

Тук в основата на пикантния вкус стои пеперончиното - червеният лют пипер, който си партнира с аромата на чесън в основа от домати.

За да потушите пожара в устата си, специалистите препоръчват да похапвате паста арабиата заедно с чаша качествено червено вино.

Дайте оценка:

Тагове: пиле паста

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче